Numărul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei, cu doar 54 de lei pe zi, va crește în 2023 / Raport

  • 15 Decembrie 2022 13:54
Numărul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei, cu doar 54 de lei pe zi, va crește în 2023 / Raport

Mediul economic din Rep. Moldova s-a deteriorat în anul 2022 ca urmare a creșterii prețurilor la materia primă, a invaziei ruse în Ucraina, care a dus la întreruperea lanțurilor logistice și limitarea comerțului, dar și ca urmare a secetei. Inflația, de aproape 30 la sută, se va menține și în anul următor, prognozându-se o creștere a numărului de persoane sărace cu aproape o cincime. În pofida crizelor, mediul de afaceri rămâne însă unul rezilient, constată Raportului de Stare a Țării 2022, lansat astăzi de Centrul Analitic „Expert-Grup”, transmite Radio Chișinău.

În anul 2022 Rep. Moldova a fost lovită se o serie de crize care a afectat activitatea economică și nemijlocit nivelul de trai al populației: războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, care a afectat rutele comerciale și a obligat oamenii de afaceri din Rep. Moldova să își sisteze activitatea, fie să se reorienteze către alte piețe de desfacere, precum și condițiile meteorologice nefavorabile.

Menținerea inflație la aproape 30 la sută va duce la creșterea semnificativă a numărului de persoane sărace, atenționează, unul dintre autorii studiului, expertul economic Alexandru Fală:  

Anticipăm că în anul 2002, pe lângă acea inflație mare de circa 30% se va solda și cu reducerea PIB-ului cu aproximativ 2%, însă cel mai alarmant este această tendință de reducere a ritmurilor de creștere economică pe termen lung. Noi am făcut anumite estimări și această inflație ar putea duce la creșterea numărului de persoane sărace, persoanelor care trăiesc cu mai puțin de 54 de lei pe zi, cu aproximativ o cincime”, a spus Fală.

Analizele macroeconomice mai arată că din cauza acestor crize, salariul mediu real a scăzut în 2022 cu circa 10%, iar cu aproape 6%, au scăzut și remitențele. În acest sens programul guvernamental de sprijinire a persoanelor vulnerabile este salutat de experți.

În pofida amalgamului de crize, mediul de afaceri din Rep. Moldova continuă să fie unul rezilient, se mai arată în raport. Pentru prima dată numărul întreprinderilor înființate a fost mai mare decât al celor lichidate, potrivit expertului Stas Madan. Nerespectarea legislației este principala vulnerabilitate în asigurarea unui climat de afaceri prielnic în Rep. Moldova.

Directorul Executiv al ”Expert-Grup”, Adrian Lupușor a subliniat că Rep. Moldova stagnează la capitolul implementarea reformelor.

„Pe de o parte, acest vot popular și o încredere majoră din partea partenerilor externi pentru actuala guvernare s-a transpus și în acordarea statutului de țară candidat și creșterea de asistență externă, pe de altă parte rezistența sistemului la reforme a trenat acele reforme sistemice drept rezultat avem o performanță, pe alocuri, sub așteptări”, a declarat Lupușor.

Prezent la prezentarea raportului, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari este de părere că prognozele sumbre legate de stagnarea economică se vor menține și în perioada următorilor ani. 

„În momentul în care inflația depășește creșterea economică și încasările la bugetul de stat, atunci este foarte dificil pentru stat să ia decizii de arbitrare a priorităților. Ne așteaptă o perioadă în care statul va avea mai puține resurse decât obligații”, a menționat Spatari.

În contextul acordării statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, este esențială îndeplinirea condiționalităților UE și a „foii de parcurs”, spun experții, iar susținerea externă depinde foarte mult de credibilitatea guvernării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
3,29
Cer fragmentat
Umiditate:82 %
Vint:9,26 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău