Numărul de persoane alergice la ambrozie este în creștere în această perioadă
-
02 Septembrie 2022 13:05
Numărul acestora este în creștere de la un an la altul, deoarece planta se extinde, spun autoritățile din Chișinău.
În luna august au fost înregistrate aproximativ 600 de adresări la medic cu reacții alergice la ambrozie, a anunțat șeful Direcției generale asistență medicală și socială Boris Gâlcă. El a atenționat populația să consulte medicul înainte a administra un tratament:
„Vă rugăm foarte mult nu vă ocupați cu auto-tratamentul. Vă va aduce la cheltuieli suplimentare nejustificate. Tratamentul va fi ineficient. În lipsa medicamentelor necompensate veți pierde mai mulți bani din buzunar. Adresați-vă la medic, adresați-vă în primul rând la medicul de familie, fie că vă va da anumite investigații sau va indica tratament, fie în cazuri mai complicate vă va remite la medicul alergolog”, transmite Boris Gâlcă.
Proprietarii de terenuri intravilane și extravilane care nu desfășoară lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei, ar trebui sancționați cu o amendă de până la 6 mii lei, conform Codul Contravențional al R. Moldova, a spus directoarea „Asociației de gospodărire a spațiilor verzi”, Victoria Covali. Ea a spus că pentru anul trecut s-au cheltuit din buget peste un milion de lei, însă efortul este inutil dacă ambrozia nu este tăiată și pe terenurile private.
„Ne străduim să folosim acele preparate care nu sunt atât de agresive, un pericol pentru sănătatea umană, ținând cont și de densitatea care este în municipiu. Pe parcursul ultimilor ani, specialiștii noștri au observat că această planta dezvoltă o rezistență la aceste preparate și de multe ori se vede că ele sunt ineficiente”, transmite Victoria Covali.
Potrivit experților, o cantitate mică de polen în aer, de 5-10 granule per m3, este suficientă pentru declanșarea simptomelor de rinită, conjunctivită sau astm la persoanele sensibilizate, iar uleiurile volatile conținute pot provoca dermatită alergică la contactul cu plantele.