Numărul de nașteri e în continuă scădere

  • 22 Iulie 2016 09:54
Numărul de nașteri e în continuă scădere

Societatea din Republica Moldova trebuie să se adapteze la noua structură a populației, cu un număr mare de persoane vârstnice și un număr redus de copii și tineri.

 Într-un articol publicat de IPN, directoarea Centrului de Cercetări Demografice (CCD), Olga Gagauz, a menționat că până acum am avut și 40, și 38 de mii de nașteri pe an, dar având în vedere că pleacă mai mulți tineri și pierdem acei părinți potențiali, iar în vârsta reproductivă vor intra generațiile feminine puțin numeroase, care s-au născut la sfârșitul anilor 1990-începutul anilor 2000, numărul de nașteri o să fie în scădere continuă. Putem să ajungem și la 20 de mii de nașteri pe an către anul 2035.

„Dacă până acum toate instituțiile funcționau și au fost orientate mai mult spre populația tânără și spre populația aptă de muncă, acum trebuie să fie o reorientare. De fapt, dinamica populației trebuie să fie integrată în toate politicele și strategiile din toate sectoarele”, consideră Olga Gagauz. Potrivit ei, informația cu privire la numărul populației, repartizarea pe vârste, pe sexe trebuie să fie luată în calcul în planificarea și managementul în fiecare sector. Trebuie să știm de câte paturi avem nevoie pentru sistemul de ocrotire a sănătății. În această tendință de reducere continuă a numărului de nașteri, de câte maternități avem nevoie.

Totodată, directoarea CCD susține că într-o societate îmbătrânită, rolul persoanelor vârstnice va fi în creștere. Aceștia vor avea și o influență mai mare asupra politicului deoarece sunt mai mulți cu drept de vot, respectiv, pot să influențeze asupra rezultatelor campaniilor electorale. De asemenea, tinerii pot să devină un grup social vulnerabil, cu rol mai mic în societate.

La 25 de ani de Independență, marcată pe 27 august, Agenția de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activiști civici, artiști, dar și persoane fără funcții și titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numește: „Gânduri despre și pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău