Ministrul Alexei Buzu anunță majorarea compensațiilor la energia consumată în luna decembrie
-
27 Decembrie 2024 09:14
Valoarea minimă a compensației la energie, pentru luna decembrie, va crește de la 300 de lei la 500, iar cea maximă – de la 800 la 1000 de lei moldovenești, a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Valoarea medie a ajutoarelor ce vor fi acordate de către stat va crește cu 36,5 la sută. Ministrul a dat asigurări că în această iarnă cetățenii nu vor achita mai mult decât în sezonul precedent de încălzire, după ce vor beneficia de compensații, transmite Radio Chișinău.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că după ce vor beneficia de compensații, cetățenii nu vor achita tarife la gaze naturale mai mari decât anul trecut, iar valoarea compensației va crește odată cu majorarea tarifelor și va scădea în funcție de reducerea tarifelor.
„Cetățenii, după ce vor beneficia de compensații, nu vor achita un tarif mai mare comparativ cu cel din anul trecut. Pentru luna decembrie, pragul minim va crește de la 300 de lei la 500 de lei, compensația medie în luna decembrie va crește la 715 lei. Pragul maxim va crește de la 800 de lei în luna noiembrie la 1000 de lei în luna decembrie. Vor beneficia de compensații mai mari de 800 de lei acei solicitanți de compensații care se încălzesc cu gaze”, a spus Alexei Buzu.
De asemenea, compensațiile pentru luna decembrie la energia termică și tarifele la energia termică pentru luna ianuarie urmează să fie aprobate, a precizat Alexei Buzu.
„Noi, în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, vom analiza care va fi decizia ANRE cu privire la aceste tarife și vom face ajustările de rigoare pentru ca aceste creșteri să fie acoperite de compensații în luna ianuarie. Modificările vor fi aprobate în ședința de luni a Guvernului și ele vor viza compensațiile pentru luna decembrie”, a precizat ministrul.
Compensațiile la energie pentru luna decembrie vor fi achitate începând cu 10 ianuarie.
Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat, cu susținerea Uniunii Europene și a altor parteneri de dezvoltare.