Numărul de circumscripții uninominale în Găgăuzia a provocat dezbateri în ședința Parlamentului
-
27 Octombrie 2017 13:21
Numărul de circumscripții uninominale la alegerile parlamentare în autonomia găgăuză a provocat astăzi dezbateri în ședința Parlamentului, după ce deputații socialiști au propus ca numărul acestora să fie majorat, prin lege, până la trei.
Socialiștii consideră că două circumscripții pentru autonomia găgăuză, așa cum propune comisia specială, creată de Guvern, este prea puțin, de aceea au înregistrat un proiect de modificare a Codului Electoral care prevede majorarea numărului acestora până la trei. Unul dintre autorii proiectului, deputatul Vladimir Țurcan a declarat că acesta este în conformitate cu recomandările internaționale, amintind că deja a fost făcută o excepție în cazul raionului Taraclia, locuit preponderent de etnici bulgari.
”Ceea ce s-a respectat pentru raionul Taraclia - și asta este foarte corect – unde sunt 36 de mii de alegători și este constituită o circumscripție, este normal. Dar în Găgăuzia sunt 135 de mii de alegători numai două circumscripții, ce nu este corect”, a declarat Vladimir Țurcan.
Majoritatea parlamentară a decis să nu examineze proiectul, amintind că în conformitate cu legislația, a fost creată o comisie independentă care repartizează circumscripțiile uninominale și activitatea acesteia nu trebuie influențată politic.
”Acum dacă noi ne ducem pe un segment și începem să modificăm, ce or să zică ceilalți? atunci o să înceapă competiția și cu diaspora și cu alte localități, noi avem situația aceasta. De aceea, noi propunem să nu includem în ordinea de zi”, a spus deputatul PDM, Dumitru Diacov.
Și unii deputați din opoziție au criticat proiectul, spunând că socialiștii care au votat pentru modificarea sistemului electoral puteau propune amendamentele respective în timpul discuțiilor de atunci din Parlament.
”Ei au văzut ce semnează când au votat proiectul mixt. Eu cred că nu are nicio relevanță modificarea aceasta atât timp cât proiectul a fost votat câteva luni în urmă. Ei s-au prins într-o capcană. Noi nu o să susținem acest amendament, dar vom susține cu mare drag dacă o să propuneți anularea acestei legi pe care ați făcut-o și care este o amenințare la adresa democrației din Moldova”, a declarat Vadim Pistrinciuc.
Amintim că în conformitate cu o lege votată de socialiști, PDM și deputații grupului popular-european, criticat dur de partidele de opoziție, experți și instituțiile internaționale, la alegerile parlamentare urmează a fi aplicat sistemul mixt de vot. Astfel, 51 de deputați vor fi aleși în circumscripții, iar 50 - pe liste de partid.
Comisia pentru constituirea circumscripțiilor uninominale de vot a propus că 46 dintre acestea se vor forma pe teritoriul Republici Moldova din dreapta Nistrului, dintre care 11 în Chișinău, câte două la Bălți și în Găgăuzia și una la Taraclia. Peste hotare și în stânga Nistrului vor fi formate 5 circumscripții.