Noul ministru al Economiei: „R. Moldova este condamnată să fie cea mai liberă, cea mai eficientă economie din regiune. Așteptările sunt mari și știu că lumea vrea rezultate ACUM” (Revista presei)

  • 17 Noiembrie 2022 10:07
Noul ministru al Economiei: „R. Moldova este condamnată să fie cea mai liberă, cea mai eficientă economie din regiune. Așteptările sunt mari și știu că lumea vrea rezultate ACUM” (Revista presei)

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă, puteți citi o anchetă despre scurgerile de corespondență privată a unor oficiali de rang înalt din R. Moldova apărute pe un portal online al cărui administrator nu și-a divulgat identitatea.

La rubrica „Justiție”, Ziarul de Gardă publică un reportaj de la ședința de judecată a lui Igor Dodon din 11 noiembrie, în care avocații săi au continuat să depună cereri prin care țintesc încetarea dosarului penal numit generic „kuliok” sau „sacoșa neagră”.

Noul ministru al Economiei anunță o adevărată REVOLUȚIE în domeniu: „R. Moldova este condamnată să fie cea mai liberă, cea mai eficientă economie din regiune. Așteptările sunt mari și știu că lumea vrea rezultate ACUM” – titrează Ziarul Național. Deputatul Dumitru Alaiba, numit în funcția de ministru al Economiei, își propune o adevărată revoluție în domeniu. Prima sarcină a sa va fi eliminarea birocrației excesive. De asemenea, Dumitru Alaiba susține că vor fi eliminate obstacolele din calea businessului. Dumitru Alaiba mai spune că lista proiectelor pe care vrea să le implementeze este lungă, dar populația nu ar trebuie să se aștepte la minuni peste noapte, scrie Ziarul Național.

„Rusia a declanșat un război hibrid împotriva Republicii Moldova, atenționează Veridica. Ultimele evoluții de la Chișinău sugerează că Republica Moldova pare să fi devenit ținta unui război hibrid declanșat de Federația Rusă pentru a da jos actuala putere proeuropeană și a readuce acest stat în sfera de influență a Moscovei. Autoritățile de la Chișinău sunt nevoite să facă față unei crize energetice fără precedent, scumpirilor în lanț la cele mai importante produse și servicii, dar și protestelor organizate de partide în spatele cărora se crede că stau serviciile secrete de la Moscova. Acestor provocări li se adaugă și criza de securitate tot mai accentuată ca urmare a războiului din Ucraina, în special a atacurilor cu rachete și drone din ultimele săptămâni asupra infrastructurii energetice ucrainene. Veridica scrie că bombardamentele rusești par să fi vizat, simultan, Ucraina și Republica Moldova. Publicația observă că nodul electroenergetic de la Novodnestrovsk, care pare să fi fost ținta rachetei distruse lângă Naslavcea, trece singura linie de tensiune înaltă care leagă direct Republica Moldova de Ucraina. Pe la Novodnestrovsk, Chișinăul poate cumpăra curent inclusiv din UE. Distrugerea acestei linii ar fi făcut Chișinăul dependent aproape în totalitate de administrația secesionistă de la Tiraspol în ceea ce privește asigurarea cu energie electrică. Veridica scrie că la 31 octombrie, adică exact în ziua în care lângă Naslavcea a fost doborâtă racheta rusească, centrala termoelectrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul controlat de administrația separatistă de la Tiraspol, a anunțat Chișinăul că încetează să mai livreze curent electric pe malul drept al Nistrului. Publicația mai scrie că venirea la putere a unor partide proruse la Chișinău ar putea aprofunda și mai mult criza energetică”.

 „Neutralitatea din Constituția noastră nu înseamnă neapărat că trebuie să fim lipsiți de apărare”, titrează G4Media, care-l citează pe consilierul prezidențial pentru securitate. Dorin Recean, a declarat marți în cadrul unei conferințe pe teme de securitate la Ministerul Apărării, că autoritățile de la Chișinău ar trebui investească mai mult în apărare, în contextul în care Republica Moldova are un statut de neutralitate înscris în Constituție. „Trebuie să înțelegem că această neutralitate din Constituția noastră nu înseamnă neapărat că trebuie să fim lipsiți de apărare. Dimpotrivă, ar trebui să ne angajăm și să investim mai mult pentru a ne apăra și a face parte dintr-o infrastructură de apărare mai mare”, a spus el. Declarația lui Recean vine după ce, la sfârșitul lunii trecute, trei rachete lansate de ruși au survolat Moldova, lovind ținte în Ucraina. Mai mult, Moldova a suferit, marți, întreruperi temporare de energie din cauza bombardamentelor puternice cu circa 100 de rachete. Atacurile s-au concentrat în mare parte asupra infrastructurii energetice critice din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău