Noul Cod funciar, aprobat de Guvern

  • 29 Iunie 2023 08:47
Noul Cod funciar, aprobat de Guvern

Executivul a aprobat proiectul noului Cod funciar, care reglementează relațiile funciare și prevede o nouă clasificare a terenurilor și a modului de folosire a acestora, transmite MOLDPRES.

În același timp, în noul Cod funciar sunt menținute unele obligații și interdicții din vechiul document. De exemplu va fi și în continuare interzisă dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier de către persoane și întreprinderi străine, scrie sursa citată.

Potrivit noilor reglementări, în cazul în care terenurile nu vor fi ținute în stare fitosanitară, autoritatea publică locală va iniția acțiuni de somare a proprietarului. Dacă somația rămâne fără răspuns, primăria din localitate poate să-și rezerve dreptul de a administra terenul respectiv și de a dispune arendarea acestuia, pentru a preveni afectarea terenurilor adiacente cu boli, buruieni și vătămători.

De asemenea, deținătorii de terenuri vor fi obligați să întreprindă măsuri de prevenire și diminuare a impactului degradării solului, conform măsurilor de protecție a solului în cadrul practicilor agricole.

Suplimentar, Codul funciar prevede instituirea normelor privind crearea sistemului informațional Cadastru funciar, care va ține evidența terenurilor după categorii și moduri de folosință.

Proiectul urmează a fi transmis Parlamentului spre examinare și adoptare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău