Noua variantă a coronavirusului B.1.1.529 ar fi apărut la o persoană imunocompromisă, pe fondul unei infecții cronice
-
26 Noiembrie 2021 14:31
Noua variantă B.1.1.529 a coronavirusului, care ar putea fi denumită vineri de către OMS varianta Niu, este posibil să fi apărut la o persoană care suferea de o infecție cronică și avea un sistem imunitar compromis, sugerează oamenii de știință citați de Newsweek, potrivit hotnews.ro.
Deși nu există încă suficiente informații, specialiștii sunt îngrijorați că mutațiile suferite în proteina spike ar putea face ca mecanismele de apărare ale organismului să nu facă față. Doctorul Jacob Glanville, imunolog și CEO al Centivax, a scris vineri, pe twitter, că noua variantă din zona Africa de Sud ar putea proveni de la un pacient imunocompromis, virusul înregistrând rapid o serie de mutații pe fondul unei infecții cronice mai vechi de care suferea acesta, scrie sursa citată.
El a mai avansat ipoteza ca vaccinurile antiCovid bazate pe primele versiuni ale Covid-19 și chiar ale variantei Delta să nu mai fie eficiente.
"Trebuie să administrăm pacienților Covid-19 care suferă de infecții cronice antivirale pentru a limita efectele sau ne întoarcem de unde am plecat”, a mai scris el pe twitter.
"B.1.1529 este o nouă variantă care a fost detectată în Botswana și care poartă o constelație neobișnuită de mutații. (...) Dat fiind numărul mare de mutații acumulate într-un singur caz este posibil ca această variantă să se fi dezvoltat pe fondul unei infecții cronice la o persoană imunocompromisă, posibil un pacient HIV/SIDA netratat”, a mai spus el.
Aceeași variantă a fost avansată și de profesorul Ravi Gupta, de la University of Cambridge, acesta afirmând că amprenta mutațiilor indică faptul că s-ar fi dezvoltat pe fondul unei infecții cronice. Virusurile suferă mutații tot timpul în organismul persoanelor infectate.
De multe ori, aceste mutații nu fac ca virusul să fie mai puternic și dispar singure pe parcurs. Există însă și situații în care o singură mutație sau chiar mai multe vor întări virusul, ajutându-l să se răspândească mai repede și să penetreze mai ușor sistemul imunitar.
Primele cazuri ale tulpinii au fost colectate în Botswana la 11 noiembrie, iar în Africa de Sud trei zile mai târziu.
Cazul descoperit în Hong Kong a fost un bărbat în vârstă de 36 de ani care a avut un test PCR negativ înainte de a zbura din Hong Kong în Africa de Sud, unde a stat între 22 octombrie și 11 noiembrie. Acesta a fost testat negativ la întoarcerea în Hong Kong, dar a fost testat pozitiv la 13 noiembrie, în timp ce se afla în carantină.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va reuni vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante Covid-19 în Africa de Sud, pe fondul temerilor că aceasta ar fi și cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus, relatează The Guardian.
Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este ”una de interes” sau ”una îngrijorătoare”. Varianta care a fost idendificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă ”un număr extrem de mare de mutații”.
Foarte multe state, inclusiv din UE, au dispus deja suspendarea zborurilor dintre Africa de Sud, iar cetățenii care vin din aceste zone trebuie să intre în carantină.
Israelul a confirmat deja un caz de infectare cu această variantă, la o persoană vaccinată.