Noua tulpină de coronavirus: Guvernul britanic se reunește de urgență, tensiuni în aprovizionare

  • 21 Decembrie 2020 09:01
Noua tulpină de coronavirus: Guvernul britanic se reunește de urgență, tensiuni în aprovizionare

Premierul britanic, Boris Johnson, va prezida luni o reuniune de criză consacrată aprovizionării Regatului Unit după decizia mai multor țări, printre care Franța, de a suspenda legăturile lor din cauza noii tulpini de coronavirus considerată de Londra ca "scăpată de sub control", notează AFP, potrivit Agerpres.

"Prim-ministrul va conduce luni o reuniune COBR (pentru situații de criză) pentru a discuta despre situația referitoare la deplasările internaționale și în special fluxul regulat de mărfuri spre și dinspre Regatul Unit", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street duminică seară.

"Alte reuniuni vor mai avea loc și luni dimineață pentru a se asigura că sunt puse în aplicare planuri solide", a adăugat el.

Ca numeroase alte țări europene, Franța, vecinul imediat al Regatului Unit, a decis duminică să suspende pentru 48 de ore orice deplasări dinspre teritoriul britanic, după apariția acestei variante de coronavirus care ar fi cu 70% mai contagioasă.

Decizia intervine după măsuri similare luate de Belgia, Olanda, Italia, Germania sau Irlanda, manifestare a sentimentului de îngrijorare care a cuprins Europa.

Astfel, portul Dover (sud-est), principalul port englez al Canalul Mânecii, a anunțat închiderea pentru trafic "până la noi ordine".

Potrivit asociației transporturilor rutiere britanice, circa 10.000 de camioane de mare tonaj tranzitează zilnic prin acest port.

Această închidere intervine într-un moment complet nepotrivit, pentru că porturile engleze cunosc în prezent un trafic masiv, cauzând uneori întârzieri și blocaje rutiere pe drumurile spre port, numeroase firme pregătindu-se pentru ieșirea Regatului Unit din UE pe 31 decembrie seara.

Cu zece zile înainte de termen, negocierile comerciale post-Brexit din Londra și Bruxelles nu s-au încheiat și, în cazul unui eșec, introducerea de cote și taxe vamale stârnește temeri cu privire la aprovizionarea țării.

"Ne așteptăm la perturbări importante în zonă", a scris pe Twitter ministrul transporturilor, Grant Shapps, adăugând că se lucrează la "măsuri de urgență" pentru a minimaliza impactul.

Noua tulpină de SARS-CoV-2 a determinat guvernul britanic să introducă de urgență măsuri de izolare duminică pentru 16 milioane de locuitori din Londra și sud-estul Angliei, constrânși să renunțe la vizitele de Crăciun.

"Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul și singurul mod de a-l face este de a restricționa contactele sociale", a declarat duminică ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, pentru postul Sky News.

"Va fi greu să o ținem sub control până când nu va fi implementat un vaccin", a adăugat el, lăsând să se înțeleagă că restricțiile ar putea dura cel puțin "două luni".

Regatul Unit, una din țările cele mai grav afectate din Europa cu peste 67.000 de morți și un record de 36.000 de cazuri înregistrate duminică, a informat Organizația Mondială a Sănătății despre răspândirea mai rapidă a noi tulpini de coronavirus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău