Nouă țări din UE, inclusiv România, vor crea „echipe de reacție rapidă” împotriva amenințărilor cibernetice

  • 21 Iunie 2018 14:20
Nouă țări din UE, inclusiv România, vor crea „echipe de reacție rapidă” împotriva amenințărilor cibernetice

Nouă țări membre ale Uniunii Europene vor înființa ''echipe de reacție rapidă'' pentru a răspunde unor eventuale amenințări cibernetice, în cadrul noului pact de apărare al UE, a anunțat joi Lituania, care conduce acest proiect, relatează AFP.

''Nouă state au acceptat să participe (la proiect). Obiectivul este de a crea o forță cibernetică de reacție rapidă europeană care să funcționeze prin rotație'', a declarat ministrul lituanian de externe, Raimundas Karoblis, într-un interviu pentru AFP.

Omologii săi din Croația, Estonia, Olanda și România se vor deplasa luni la Luxemburg pentru a semna această înțelegere, în timp ce Finlanda, Polonia și Spania urmează să facă acest lucru mai târziu în acest an.

Echipe formate prin rotație din experți vor fi gata să ajute autoritățile naționale în caz de atac cibernetic, potrivit unui calendar care va fi stabilit anul viitor, a adăugat Karoblis.

El contează pe faptul că UE va aloca fonduri pentru a achiziționa programe informatice și echipamente, și trebuie să continue contactele cu instituțiile europene pentru a preciza chestiunile legale și tehnice.

Forța cibernetică figurează printre primele proiecte puse în practică în cadrul pactului european de apărare semnat anul trecut, într-un climat creat de îndoielile președintelui american Donald Trump în legătură cu rolul NATO și ieșirea Marii Britanii din UE.

Lituania, care conduce acest proiect, și-a întărit serviciile în domeniu, invocând ''activități cibernetice ostile'' din partea Rusiei, ce vizează, în opinia sa, instituțiile de stat și sectorul cibernetic. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău