Noua președintă a Tanzaniei schimbă abordarea țării privind pandemia COVID. „Nu ne putem izola ca și cum am fi o insulă”

  • 06 Aprilie 2021 16:03
Noua președintă a Tanzaniei schimbă abordarea țării privind pandemia COVID. „Nu ne putem izola ca și cum am fi o insulă”

Noua președintă a Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, a anunțat marți crearea unui comitet consultativ pentru combaterea COVID-19, decizie ce implică o schimbare de politică față de predecesorul ei, John Magufuli, decedat pe 17 martie, care era un negaționist al acestei boli și a impus oficial o astfel de abordare în țara sa, relatează agenția EFE.

Bilanțul îmbolnăvirilor de COVID-19 anunțat de Tanzania a 'înghețat' în luna mai anul trecut la 509 cazuri și 21 de decese. De atunci, autoritățile tanzaniene nu au mai comunicat deloc date despre evoluția epidemiei, ignorând apelurile repetate ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a da dovadă de transparență.

Președintele John Magufuli a minimalizat amenințarea pandemiei și a susținut că tanzanienii sunt protejați de Dumnezeu. Mai mult, el s-a împotrivit purtării măștii și distanțării fizice și spunea că vaccinurile fac parte dintr-o conspirație occidentală pentru a pune mâna pe bogățiile Africii.

Între timp, mai multe personalități tanzaniene au fost infectate cu noul coronavirus, inclusiv vicepreședintele arhipelagului Zanzibar, Seif Sharif Hamad, care a decedat, iar un val de decese observat începând din luna februarie a fost atribuit oficial unor cazuri de ''pneumonie''. Tot în februarie, pe data de 27, John Magufuli a avut ultima sa apariție publică, pentru ca pe 17 martie vicepreședinta Samia Suluhu Hassan să anunțe decesul lui din cauza unor probleme cardiace, în timp ce membri ai opoziției susțin că el ar fi murit de COVID-19, ceea ce nu este confirmat oficial.

Devenită astfel președinte, conform prevederilor Constituției, Samia Suluhu Hassan și-a anunțat marți intenția de a ''stabili un comitet tehnic pentru analizarea temei coronavirusului''. Este vorba despre ''examinarea științifică a remediilor globale și, ulterior, consilierea guvernului în mod profesionist'', întrucât ''nu este prudent să reducem la tăcere, să respingem ori să acceptăm fără o investigație tehnică'', a explicat ea.

''Nu ne putem izola precum o insulă și nu putem primi tot ce vine fără a realiza propria noastră investigație'', a adăugat președinta, singura femeia din Africa șef de stat cu puteri executive. Ea a cerut de asemenea Ministerului Informației să permită reluarea activității acelor mass-media interzise pe vremea lui Magufuli, care după ce a preluat puterea în anul 2015 a atacat libertatea presei și cea de exprimare.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău