Norvegia promite 100 de milioane de euro pentru lupta împotriva violențelor sexuale

  • 24 Mai 2019 14:55
Norvegia promite 100 de milioane de euro pentru lupta împotriva violențelor sexuale

Norvegia s-a angajat vineri să aloce puțin mai mult de 100 de milioane de euro în decurs de trei ani pentru lupta împotriva violențelor sexuale și sexiste în crizele umanitare, flagel care afectează milioane de victime pe plan mondial, informează vineri AFP.

"Violența cu caracter sexual și sexist distruge persoane, ea distruge comunitățile locale și este extrem de dificil să repari pagubele", a declarat șefa diplomației norvegiene, Ine Eriksen Soreide. "Din acest motiv, trebuie făcut mai mult în materie de prevenție", a pledat ministrul la deschiderea unei conferințe internaționale pe această temă organizată la Oslo.

Bogata țară scandinavă a promis să aloce 1 miliard de coroane (102,5 milioane de euro) pentru lupta împotriva acestui flagel între 2019 și 2021, dintre care 350 de milioane în acest an.

Emiratele Arabe Unite s-au angajat și ele la această luptă, cu suma de 10 milioane de dolari.

Organizată de Norvegia, Irak, Somalia și Emiratele Arabe Unite, ONU și Comitetul Internațional al Crucii Rușii (CICR), în prezența ginecologului congolez Denos Mukwege, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2018, conferința este menită să trezească conștiințe și să adune fonduri.

Mai mulți participanți au insistat asupra importanței prevenției și luptei împotriva impunității.

"Când am început să lucrez în crizele umanitare în lume, în urmă cu 35 de ani, nimeni nu vorbea despre violențe cu caracter sexual și sexist. Nu pentru că nu exista violență (...), ci pentru că era o oroare ascunsă", a mărturisit secretarul general-adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock. "Unul dintre lucrurile cele mai importante care pot fi făcute (...) este de a atrage atenția asupra acestei probleme", a afirmat el.

Potrivit lui Lowcock, circa 660 de milioane de dolari sunt necesari în acest an pentru a finanța programele de luptă împotriva violențelor sexuale.

O femeie din trei la nivel global este, în timpul existenței sale, victimă a violențelor sexuale sau sexiste, potrivit estimărilor ONU, fenomen exacerbat în perioada crizelor umanitare. Acestea afectează la ora actuală 140 de milioane de persoane, dintre care 35 de milioane de femei și fete la vârsta procreării.

La sfârșitul lui aprilie, Consiliul de Securitate a aprobat o rezoluție în favoarea victimelor violențelor sexuale, rezoluție substanțial "amputată" de substanță de SUA, Rusia și China. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:1,54 m/s
Fri
21
Sat
15
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău