Norvegia: Dezertorul grupării paramilitare ruse Wagner, arestat de poliție

  • 23 Ianuarie 2023 14:06
Norvegia: Dezertorul grupării paramilitare ruse Wagner, arestat de poliție

Un fost mercenar al grupării paramilitare ruse Wagner care a fugit în Norvegia în urmă cu circa zece zile a fost arestat de poliția norvegiană pe baza legii privind imigrația, a anunțat poliția, transmite Agerpres.

"Persoana respectivă a fost arestată în virtutea legii privind imigrația și ne gândim la internarea sa într-o tabără pentru străini intrați ilegal" în țară, a precizat Jon Andreas Johansen, un responsabil al poliției însărcinat cu imigrația, într-un email către AFP.

Poliția nu a vrut să precizeze motivele exacte ale arestării sale și nici să furnizeze alte comentarii.

În vârstă de 26 de ani, Andrei Medvedev a trecut frontiera ruso-norvegiană în Marele Nord în noaptea de 12 spre 13 ianuarie și a cerut azil în țara scandinavă, declarându-se pregătit, potrivit avocatului său, "să vorbească despre experiența în cadrul grupului Wagner cu cei care anchetează crimele de război".

Bărbatul spune că a luptat în Ucraina sub uniforma Wagner timp de patru luni înainte de a dezerta în noiembrie, când organizația paramilitară condusă de omul de afaceri Evgheni Prigojin i-ar fi prelungit contractul împotriva voinței sale.

Ca potențial martor prețios pentru a face lumină asupra brutalității grupului paramilitar în Ucraina, el este sub supravegherea autorităților norvegiene de la sosirea în țară, într-un loc ținut secret.

Potrivit unor experți, Medvedev nu ar fi putut trece frontiera, care este păzită strict, fără ajutor.

El a dat asigurări că a trecut granița clandestin pe jos, la Pasvik, râu înghețat în prezent care marchează frontiera ruso-norvegiană, sub gloanțele gardienilor ruși porniți pe urmele sale cu câini.

AFP precizează că nu a putut confirma în mod independent veridicitatea afirmațiilor sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău