Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor vor fi aleși în luna mai în condițiile unei noi legi

  • 26 Ianuarie 2022 13:03
Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor vor fi aleși în luna mai în condițiile unei noi legi

Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor vor fi aleși în luna mai în condițiile unei noi legi. Cei aproximativ 100 de candidați vor fi verificați sub aspectul integrității de o comisie de evaluare, unde determinant va fi votul membrilor din partea partenerilor de dezvoltare. Proiectul legii privind selectarea candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor a fost supus audierilor publice, astăzi, în Parlament, în cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități, transmite Radio Chișinău.

Autorii spun că legea va fi un mecanism temporar și va fi aplicată doar în acest an. Cei șase membri ai comisiei de evaluare vor examina informațiile privitoare la veniturile candidaților și, mai nou, numărul de traversări ale frontierei, a specificat secretarul de stat al Ministerului Justiției, Iulian Rusu.

„Colegii noștri de la Agenția de guvernare electronică ne vor ajuta în acest sens. Vom extrage, întâi de toate, datele disponibile cu privire la proprietăți, cote în întreprinderi, precum și informații indirecte dar foarte importante cum ar fi, spre exemplu, trecerile de frontieră. Acestea ne vor permite să inițiem analiza nu doar pe partea de venituri, dar și pe partea de cheltuieli ale candidaților.”

Iulian Rusu a mai spus că sub aspectul verificării etice și financiare a candidaților vor fi analizate și informații referitoare la familiile acestora. La calitatea de membru în cele opt structuri de autoadministrare în sistemul de drept pretind circa o sută de candidați, a precizat Iulian Rusu.

„La nivel calendaristic ne propunem ca în luna mai să putem deja organiza adunările generale. În termeni practici avem în jur de o sută de candidați pentru toate cele opt structuri – două consilii și câte trei colegii specializate. Pentru a preveni situația în care în luna mai nu vom putea să organizăm cele două adunări generale (...) prioritate la verificare o vom da candidaților pentru funcții de membru în CSM și CSP.”

Comisia de evaluare va avea în total șase membri – trei propuși de partenerii de dezvoltare și trei de Parlament, în baza mecanismului de proporționalitate. Membrii internaționali vor avea un cuvânt determinant în selectarea candidaților, potrivit deputatei PAS Olesea Stamate, președinta comisiei juridice, numiri și imunități:

„Cei care consideră că candidatul nu trebuie admis, nu este integru, e suficient să fie cel puțin unul internațional ca să încline balanța. Dacă sunt trei la trei, și-s trei naționali și trei internaționali... Naționalii spun că nu-l admitem, internaționalii spun că-l admitem - atunci balanța se înclină în favoarea candidatului, fiindcă sunt trei internaționali.”

La elaborarea proiectului de lege a fost aplicat modelul ucrainean, fiind coordonat cu partenerii de dezvoltare și Comisia de la Veneția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:7,2 m/s
Sun
13
Mon
13
Tue
12
Wed
9
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău