Noi și Europa | Stas Madan: Dincolo de beneficiile pe termen scurt, mult mai important este câștigul de diplomație economică pe care R. Moldova are oportunitatea să-l obțină prin organizarea Summitului CPE

  • 26 Mai 2023 13:41
0%
00:00:00
00:00:00

Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Rep. Moldova este în primul rând un câștig diplomatic pentru țara noastră, dar dincolo de această victorie diplomatică există și implicații de ordin economic ce ne vor avantaja, afirmă directorului programului „Mediu de afaceri și IMM” de la Expert-Grup, Stas Madan, scrie Radio Chișinău.

Acesta a subliniat în emisiunea “Noi și Europa” de la Radio Chișinău că prezența la Bulboaca a celor mai influenți șefi de state și de guverne din Europa, va fi un semnal pentru potențialii investitori străini,  că Republica Moldova este o destinație sigură.

Un eveniment de asemenea anvergură va aduce beneficii și pentru industria turismului,  creșterea notorietății și promovarea țării. Iar organizarea summitului la o vinărie ne-ar putea ajuta foarte mult la diversificarea pieței exporturilor,  a declarat Stas Madan.

Vor fi beneficii imediate, dar mult mai important este câștigul de diplomație economică pe care RM are oportunitatea să-l obțină prin organizarea acestui summit pentru că este vorba despre vizibilitatea, prestigiul, promovarea țării și toate aceste elemente au și impact economic. Totodată va exista posibilitatea de a avea discuții bilaterale practic cu toate statele europene.

Apoi există latura investițională a acestui proces pentru că cea mai mare îngrijorare a investitorilor  străini în acest este că ne aflăm în proximitatea unei zone de război. Or atunci când unii dintre cei mai influenți șefi de state  și de guverne vin în țara noastră, acesta este un semnal inclusiv pentru investitori că Republica Moldova este o destinație sigură din perspectivă investițională.

Un alt element important este că evenimente de asemenea anvergură aduce beneficii și pentru industria turismului, pentru că Republica Moldova este în general o destinație neexplorată. Organizarea acestui eveniment, creșterea notorietății și promovarea țării oferă spațiu de explorat pentru mai mulți turiști care vor afla despre existența RM.

Din perspectiva comerțului exterior Republica Moldova este foarte legată de  aceste state, or aproximativ 86% din toate exporturile RM în anul 2022 au fost orientate către țările care fac parte din Comunitatea Politică Europeană, ceea ce înseamnă 3, 7 miliarde de dolari.   Totodată, practic 2/3 din importurile pe care le-a făcut RM în anul 2022, provin din aceste state din CPE.

La capitolul oportunități, ele există. La sfârșitul lunii iunie a acestui an, RM va extinde geografia statelor pentru care companiile din țara noastră pot exporta fără taxe vamale pentru că va semna acordul EFTA – acordul de liber schimb din Europa. Deci este vorba de deschiderea a patru noi piețe unde vom putea exporta fără taxe vamale -  în Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Elveția. Liderii din aceste state vor fi prezenți la Chișinău și se pot discuta noi aranjamente cum putem fructifica aceasta deschidere a piețelor”.

Referitor la exporturile de vinuri, în 2022, aproximativ 60% din valoarea încasărilor din exporturilor de vinuri au provenit din statele care fac parte din Comunitatea Politică Europeană. În 2022,  vinurile moldovenești au ajuns în 35 din 47 de state ale Comunității Politice Europene, a mai afirmat Stas Madan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:87 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău