Noi reguli pentru funcționarea piețelor. Producătorii agricoli autohtoni vor avea prioritate

  • 16 Noiembrie 2017 16:48
Noi reguli pentru funcționarea piețelor. Producătorii agricoli autohtoni vor avea prioritate

Locurile de vânzare în piețele agroalimentare și cele mixte se vor acorda în mod prioritar producătorilor agricoli autohtoni, în baza certificatului de producător eliberat de către primarul localității.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern cu privire la organizarea și funcționarea piețelor, cota locurilor de vânzare pentru producătorii agricoli autohtoni se stabilește de către administratorul pieței în funcție de tipul ei, dar nu poate constitui mai puțin de 50 la sută din suprafața comercială a pieței agroalimentare și 30 la sută din suprafața comercială a pieței mixte. Aceștia sunt exceptați de la obligația depunerii notificării privind inițierea activității de comerț către autoritatea administrației publice locale, precizează BizLaw.

Totodată, autorii propun obligativitatea utilizării ”cartelei comerciantului”. Astfel, atribuirea locurilor de vânzare pe o perioadă mai mare de 14 zile se va confirma prin eliberarea, gratuit, a unei cartele din partea administrației pieței – cartela comerciantului, în care se va indica denumirea și adresa comerciantului, actele în baza cărora se desfășoară activitatea, tipul activității și mărfurile comercializate. Modelul cartelei nu este tipizat, aceasta se întocmește de către administrația pieței, o copie o păstrează comerciantul și se prezintă la solicitarea consumatorilor și a organelor de control. Cartela comerciantului nu va putea fi transmisă spre utilizare altor persoane.

Cât privește cerințele de dotare a piețelor, pentru facilitarea activităților în comerț, piețele agroalimentare permanente vor trebui să fie dotate cu spații pentru depozitarea mărfurilor și a ambalajelor, laborator de expertiză sanitar-veterinar, chiuvete pentru spălarea legumelor și fructelor.

De asemenea, vor trebui să aibă fântâni cu jeturi de apă potabilă sau alte surse de apă potabilă, birou administrativ, spații pentru păstrarea materialelor de întreținere și de curățenie, locuri de parcare, panouri antiincendiare, punct de colectare a deșeurilor rezultate din activitatea comercială, WC-uri publice, noduri locale de radio pentru informarea consumatorilor. Totodată, vor trebui să dețină panouri cu informații pentru consumatori, care includ și Registrul de reclamații și sugestii. O altă cerință este asigurarea funcționării cabinelor de probă.

Proiectul prevede că, în termen de 6 luni de la adoptare, administratorii piețelor din țară vor trebui să se conformeze noiilor reguli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău