Noi oportunități pentru localitățile Republicii Moldova din zona Dunării, grație Uniunii Europene

  • 07 Februarie 2017 13:31
0%
00:00:00
00:00:00

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării oferă mai multe posibilități de dezvoltare pentru localitățile din Republica Moldova. Prin intermediul Strategiei, localitățile din zona dunăreană devin mai atractive și pot fi atrase mai multe investiții pentru dezvoltarea acestor regiuni, susțin autoritățile.

Reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, precum și ai societății civile din Republica Moldova au discutat marți, 7 februarie, la Chișinău, despre oportunitățile de finanțare a proiectelor în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. 

Deși dispune de un segment de doar 430 metri de ieșire la Dunăre, Republica Moldova se consideră un stat riveran, interesat să participe la dezvoltarea politică și economică a regiunii dunărene. Din 2010, țara noastră este parte a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, un mecanism comunitar de cooperare a statelor în regiune, care are drept scop dezvoltarea potențialului economic și îmbunătățirea condițiilor de mediu. 

„Macro-strategia reprezintă un interes național, pentru că regăsim aici prioritățile naționale și sectoriale. Tindem să asigurăm o participare eficientă și activă pentru prioritățile strategiei, precum energie regenerabilă, cultură, turism, transport și mediu. În ultimii ani, cooperarea europeană a fost mai prezentă ca niciodată în viața cetățenilor din localitățile dunărene și transfrontaliere”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca.

Reprezentantul Delegației UE în R. Moldova, Aneil Singh, susține că în cadrul acestei Strategii, Republica Moldova va avea posibilitatea să acceseze mai multe programe de finanțare.

„Nu este doar o strategie, vrem să sprijinim proiectele adevărate, inițiativele adevărate, să aducem oamenii împreună și să generăm oportunități economice. Vrem să transpunem această strategie în realitate”, a precizat Aneil Singh.

Inițiativa Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării vine din partea din României și a Austriei. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, susține că această strategie are numeroase avantaje pentru Republica Moldova și consolidează relațiile dintre Republica Moldova și România.

„Creșterea competitivității și atractivității localităților dunărene, obținerea de avantaje economice prin încheierea de parteneriate de afaceri și prin cooperări încrucișate între sectorul public și cel privat, atragerea investițiilor în domeniile strategice, precum în transport, mediu și energie”, a precizat Daniel Ioniță.

În cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării urmează a fi organizat un concurs al conceptelor de proiecte pentru domeniile: energie regenerabilă, cultură, turism, transport și mediu. Eligibili pentru participare în asemenea proiecte vor fi autoritățile publice locale, ONG-uri, Agențiile de Dezvoltare Regională din țara noastră ce vor dezvolta proiecte comune cu instituții similare din România și Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău