Noi DEZVĂLUIRI despre „miliardul furat” (Revista presei)
-
12 Iulie 2016 09:41
Revista presei din 12 iulie 2016
Gofman REVINE din SUA cu noi DEZVĂLUIRI despre „miliardul furat”, titrează Ziarul Național. Fostul angajat CNA susține că furtul miliardului s-a făcut în mai multe etape și că, de fapt, acest jaf continuă și acum. „Furtul a început în luna martie 2012, atunci când a început lupta pentru controlul BEM. Era o luptă dintre grupul Filat – Șor, pe de o parte, și pe de altă parte grupul Platon – Plahotniuc. A câștigat lupta primul grup, pentru că în caz contrar erau amenințări că va părăsi Alianța pentru Integrare Europeană”, a declarat Gofman. Potrivit acestuia, inițial, nu s-a pus drept scop furtul miliardului. ”Absolut toți cei de la putere luau credite neperformante, iar grupul Filat-Șor trebuia să lase banca în ordine”. De această slăbiciune a politicienilor moldoveni s-ar fi folosit o persoană care a coordonat și coordonează în continuare acest proces prin care se urmărește falimentarea statului R. Moldova... Această schema este din afara țării și se urmărește ca în R. Moldova să fie haos, citim în Ziarul Național.
Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că Summitul NATO de la Varșovia i-a confirmat angajamentul, „trendul în declin al bugetelor apărării se va inversa”, trupele Alianței se vor mișca spre Est, ca să anticipeze un eventual atac asupra membrilor săi. Ucrainei i se va acorda un pachet de asistență tehnică, anexarea Crimeii nu va fi recunoscută, iar Republica Moldova va primi în continuare „expertiză și recomandări” în procesul de reformare a forțelor armate și consolidare a capacității de apărare a statului moldav... Toată lumea înțelege însă că, fără suportul NATO, al României în primul rând, Republica Moldova nu poate rezista unui război „hibrid” nici măcar o oră, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.
Republica Moldova trebuie să-și aleagă viitorul, punctează Iulian Chifu într-un editorial pe Deschide.md. Autorul subliniază că Republica Moldova are dedicat în premieră un articol ale declarației finale a Summit-ului NATO și este cuprinsă în alte două, ca și în toate declarațiile alături de Georgia și Ucraina. Republica nu mai poate culege doar beneficiile pe care le poate obține din Occident și din structurile integrative ale Rusiei, ci Republica Moldova trebuie să-și decidă viitorul și încotro vrea să meargă: democrație europeană sau protectorat rusesc.
Adevărul comentează că oficialitățile de la Chișinău au greșit invitându-l pe Rogozin, care are interdicție de a merge în UE. Gestul a fost foarte prost văzut la Bruxelles, susține publicația. Acest joc între Moscova și Bruxelles, nu are nici o șansă să aducă ceva bun pentru Basarabia. Moscova nu mai are resurse pentru a susține economic și financiar Basarabia, iar Uniunea Europeană nu susține un stat asociat decât în măsura în care acesta îndeplinește o „foaie de parcurs” a reformelor convenite de comun acord. La promisiuni, Bruxellesul răspunde cu bunăvoință, nu cu bani. Autorul le amintește politicienilor de la Chișinău că drumul spre Bruxelles nu trece prin Moscova, nici drumul spre Moscova pe la București.
De ce nu ne înțelegem cu ucrainenii? – o întrebare la care caută răspuns ziarul Timpul. O serie de evenimente care au avut loc recent a lăsat impresia că autoritățile moldovenești au fost luate prin surprindere de acțiunile vecinilor noștri de peste Nistru. În primul rând, negocierile în format 5+2 reluate la Berlin pentru reglementarea conflictului transnistrean a demonstrat că atât Chișinăul, cât și Kievul sunt pe unde diferite... Interesul ucrainenilor este poate mai mic, decât al moldovenilor, de aceea guvernul de la Chișinău trebuie să tragă de mânecă colegii de la Kiev pentru a vorbi cu aceeași voce pe subiecte tangențiale, scrie publicația... Sunt încă multe lucruri de clarificat în relația cu Ucraina, inclusiv la nivel de comerț, dar fără un dialog permanent cu vecinii noștri estici și fără coordonarea atentă a dosarului ucrainean, putem să ne trezim cu noi surprize, atenționează Timpul.