Nodul Gordian | Nicolae Negru: PSRM și Partidul Șor nu mai pot propune un candidat la funcția de prim-ministru. Au expirat cele trei luni. Nu putem să întindem la nesfârșit acest proces de formare a Guvernului

  • 23 Martie 2021 15:25
0%
00:00:00
00:00:00

După expirarea termenului de trei luni de la demisia Guvernului, majoritatea parlamentară nu va mai putea propune un candidat la funcția de prim-ministru, în cazul în care nu este votat Guvernul condus de Igor Grosu, a opinat analistul politic Nicolae Negru, invitat în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău. Editorialistul desființează, astfel, interpretarea dată de liderul PSRM, Igor Dodon, hotărârii de ieri a Curții Constituționale, după ce socialistul s-a arătat sigur că majoritatea parlamentară își va putea impune candidatul, dacă Igor Grosu nu primește voturile deputaților.

Am văzut această decizie a Curții Constituționale, într-adevăr, acolo se spune că dacă eșuează formarea acestui Guvern, majoritatea parlamentară poate veni cu candidatul său. Dar Constituția vorbește de termenul de 3 luni. După 3 luni, conform unei decizii anterioare a Curții Constituționale, președintele este obligat să dizolve Parlamentul. E adevărat, există în Constituție o prevedere care spune că înainte de a dizolva Parlamentul președintele Republicii Moldova trebuie să consulte fracțiunile parlamentare și e posibil ca Partidul Socialiștilor și Partidul Șor să zică: „Noi avem un candidat”. Dar au expirat cele trei luni. Nu putem să întindem la nesfârșit acest proces de formare a Guvernului”, a remarcat analistul.

Nicolae Negru a mai subliniat că Igor Grosu trebuie să aducă dovezi temeinice că își dorește ca Guvernul său să fie învestit și că procedura nu este mimată, astfel încât, dacă nu va fi votat, Curtea Constituțională să poată constata că s-au întrunit toate condițiile pentru dizolvarea Parlamentului.

Dacă nu vor demonstra această dorință de a forma un Guvern, atunci, Curtea Constituțională ar putea constata, atunci când Maia Sandu va emite acel decret de dizolvare a Parlamentului, că nu sunt întrunite toate condițiile pentru dizolvarea Parlamentului”, a atras atenția Nicolae Negru.

În opinia sa, în acest moment, este important ca Republica Moldova să aibă un Guvern cu puteri depline, care să gestioneze în mod eficient criza pandemică și economică.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău