Nodul Gordian | Igor Munteanu: Compania „Avia Invest”, care deține contractul de concesiune a Aeroportul Internațional Chișinău nu a investit banii necesari în dezvoltarea acestuia

  • 03 Septembrie 2019 14:20
0%
00:00:00
00:00:00

Compania Avia Invest, care deține contractul de concesiune a Aeroportul Internațional Chișinău nu a investit banii necesari în dezvoltarea Aeroportului, conform prevederilor contractului, a declarat președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), a declarat Igor Munteanu, la emisiunea „Nodul gordian” de la Radio Chișinău.

Oficialul a reiterat că acest contract poate fi considerat nul din start, pentru că au fost încălcate mai multe proceduri și norme legale, astfel că ar exista temeiuri pentru anularea contractului.

Deputatul Igor Munteanu a amintit că „Avia Invest”, compania care a semnat contractul de concesiune s-a obligat să investească în dezvoltarea Aeroportului, însă, potrivit președintelui comisiei, compania nu a respectat prevederile contractului, iar investițiile efectuate au fost făcute din taxele aeroportuare, inclusiv cei 9 euro pe care îi achită fiecare pasager, dar nu din banii companiei.

Totodată, Igor Munteanu susține că au existat mai multe încălcări încă la etapa anunțării concursului pentru concesiune, astfel încât contractul poate fi declarat nul.

Președintele comisiei parlamentare susține că statul nu riscă să fie atras în litigii internaționale dacă reziliază contractul, deoarece acesta prevede că toate eventualele procese judiciare se vor desfășura pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că în 2013, Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani unei companii preluate ulterior de fostul primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat de prima instanță pentru jaful din sistemul bancar din 2014.

Săptămâna trecută, compania compania „NR Investments Ltd” a anunțat că a cumpărat 95% din activele „Avia Invest”, firma concesionară a Aeroportului  Internațional Chișinău. Reprezentanții Guvernului au declarat că intenționează să întoarcă Aeroportul în gestiunea statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău