Nodul Gordian | Finanțarea partidelor politice și coruperea alegătorilor

  • 21 Iunie 2019 14:48
0%
00:00:00
00:00:00

Partidele politice, formațiunile care luptă pentru putere, pentru a putea guverna afacerile interne și externe ale unei țări, pentru a decide asupra modului cum sunt colectați și cheltuiți banii publici, au obligația să raporteze în mod transparent cum își gestionează propriile resurse financiare.

Legislația națională a devenit, pe parcursul mai multor ani, tot mai exigentă în această privință și le impune partidelor limite în privința donațiilor pe care le pot recepționa, a cheltuielilor pe care le pot face în perioada electorală, de exemplu, a modului cum pot cheltui banii pe care îi primesc de la bugetul de stat, deoarece partidele beneficiază și de asemenea finanțare.

Cu toate acestea, cei care conduc și gestionează treburile partidelor reușesc, cumva, să ocolească legea și să nu fie pe deplin corecți și transparenți în privința banilor.

O arată mai multe rapoarte de monitorizare ale societății civile și investigații jurnalistice, care au dezvăluit cheltuieli de milioane ale partidelor, nedeclarate oficial, sau faptul că donațiile se fac în mod organizat, la limita legii, iar unii donatori nici nu cunosc despre faptul că au dat bani pentru partide. Invitatele emisiunii sunt Cornelia Călin, cercetătoare a Asociației Promo-LEX și Marina Ciobanu, jurnalistă la Ziarul de Gardă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău