Nodul Gordian | Drepturi și libertăți pe timp de Coronavirus

  • 10 Martie 2020 14:36
0%
00:00:00
00:00:00

Nodul Gordian - 10 martie.

În scopul prevenirii răspândirii noului coronavirus, autoritățile pot introduce restricții pentru populație, așa încât să prevină înmulțirea cazurilor de îmbolnăviri și destabilizarea întregului sistem de sănătate. În acest context, există riscul încălcării unor drepturi și libertăți, spun experții, invitați la emisiunea ”Nodul Gordian”, de la Radio Chișinău.

Printre primele măsuri aplicate de autoritățile din R. Moldova sunt fișele epidemiologice ce trebuie completate de cei care vin de peste hotare, în care sunt incluse date cu caracter personal, iar reprezentanții statului au denunțat mai multe cazuri când acestea au fost completate eronat. Elena Cernăuțeanu, juristă la Oficiul Avocatului Poporului a subliniat, în acest context, că este necesară modificare acestor fișe.

”Fișa epidemiologică trebuie să fie întocmită în așa măsură încât datele persoanele să fie protejate, să fie nedivulgate și utilizate de către autoritatea competentă. Ar trebui de completat fișa epidemiologică cu o responsabilitate din partea potențialului pacient, care își asumă că în cazul în care va surveni vreo schimbare, el își asumă obligația de a anunța autoritățile și cunoaște despre responsabilitatea care îi cade pe umeri”, a subliniat jurista. Experta a mai atras atenția că nu există sancțiuni pentru încălcarea regimului de izolare, în care sunt plasați, potrivit datelor oficiale, aproximativ 5000 de persoane.

Directorul executiv al Institutului pentru drepturile Omului, Vanu Jereghi, a mai observat că, deși se recomandă autoizolarea la domiciliu pentru cei care vin din zonele de risc, acestor persoane nu li se oferă sprijin din partea autorităților.

”Nouă ni se spune că ar fi bine să ne autoizolăm pentru 14 zile. De exemplu, eu locuiesc cu familia, tata, mama, copiii, și merg acasă și stau cu ei închis. Ei, la rândul lor, tot comunică cu cineva. Unde mă duc eu? Îmi oferă statul un loc sigur unde n-aș pune în pericol rudele, vecinii? Sau locuiesc singur, de exemplu. Stau 14 zile acasă, dar trebuie să merg la magazin, să-mi iau o pâine”, a menționat Vanu Jereghi. Expertul a mai subliniat că pacientei infectate cu noul coronavirus i-au fost încălcate drepturile atunci când i-a fost divulgată identitatea, fapt ce poate fi sancționat penal. El a atras atenția că președintele Igor Dodon nu doar că nu ar fi trebuit să-i facă public numele, dar nu ar fi trebuit, conform legii, nici să-l cunoască.

Șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii acute din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a subliniat că deocamdată, nu sunt necesare măsuri precum închiderea școlilor și grădinițelor, iar aceste decizii se iau de autorități la recomandarea specialiștilor.

”Noi nu avem indicatori pentru a sista procesul de învățământ. Numărul de cazuri de gripă se micșorează, de asemenea și cel de cazuri de infecții respiratorii acute. Deciziile se iau de către Guvern, la recomandarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, a precizat reprezentantul ANSP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău