Nodul Gordian | Dorin Cimil, în dezacord cu circulara CEC – Partidele politice își pot finanța candidații la prezidențiale în limita plafonului general stabilit pentru campania electorală

  • 21 Octombrie 2020 08:08
0%
00:00:00
00:00:00

Nesoluționarea adreselor Curții Constituționale făcute după alegerile prezidențiale din 2016 pune în dificultate activitatea Comisiei Electorale Centrale în ceea ce privește organizarea și supravegherea actualului scrutin prezidențial, afirmă președintele CEC, Dorin Cimil, în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

Acum patru ani, Curtea Constituțională a recomandat modificarea legislației electorale, referitoare la modalitatea de soluționare a contestațiilor, corupția politică, implicarea cultelor religioase în campania electorală, influența politică asupra presei, dar majoritatea au rămas fără răspuns. Președintele CEC, Dorin Cimil, a subliniat că, astfel, autoritatea electorală nu poate decât să facă recomandări, fără a aplica sancțiuni, în unele cazuri de abuz.

Nesoluționarea acestor adrese este o problemă foarte gravă pentru activitatea CEC-ului. Aspectele date se regăsesc deja în rapoartele observatorilor și le vedem frecvent. Însă CEC poate doar examina, după caz, fiecare sesizare și o poate aprecia din punct de vedere al încălcării legislației și procedurilor electorale, stabilind obligativitatea unui organ de stat pentru a investiga această situație. Amintesc acea circulară emisă de CEC, unde am semnalat inclusiv problema neimplicării cultelor religioase în campania electorală, dar, la moment rămâne la nivel de recomandare. Spuneam mai sus că nu avem o reglementare clară în sensul dat.

Dorin Cimil a mai declarat că nu este de acord cu circulara CEC prin care se stabilise că partidele politice care au înaintat candidați la funcția de președinte nu le pot acorda susținere financiară decât în aceeași măsură ca oricare alte persoane juridice. El a amintit că există o hotărâre a Curții Supreme de Justiție care a stabilit că circulara respectivă nu poartă un caracter obligatoriu pentru concurenții electorali.

Există o ambiguitate în legislația electorală privitor la dreptul partidelor de a-și finanța propriul candidat. S-a încercat în acea circulară să se facă o atenționare că partidul politic care a înaintat propriul candidat în cursa electorală urmează să vină cu o finanțare echivalentă cu oricare persoană juridică. Părerea mea este alta, ținând cont și de alte reglementări ale Codului Electoral, spre exemplu, dreptul de a primi alocații de stat ca urmare a scorului obținut la alegerile prezidențiale, care vin către partidul politic și nu vin nemijlocit către participantul la procedura de alegeri. Părerea mea este că partidul poate poate finanța concurentul electoral înregistrat în limita plafonului general stabilit de CEC pentru campania electorală. Iar limita generală este de 996 de mii de lei. Curtea Supremă de Justiție a spus că circulara CEC nu poartă un caracter obligatoriu pentru concurenții electorali. Înseamnă că trebuie să se conducă de prevederile imperative în vigoare”, a subliniat Dorin Cimil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău