Patriarhia Română împlinește un secol de la înființare

  • 04 Februarie 14:18
Patriarhia Română împlinește un secol de la înființare Sursa foto: basilica.ro

Marți se împlinesc 100 de ani de la aprobarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a actului de înființare al Patriarhiei Române. Patriarhul Miron Cristea, Arhiepiscopul Bucureștilor și Mitropolitul Ungro-Vlahiei (Munteniei) devenea astfel primul Patriarh al României.

Decizia Sfântului Sinod a fost recunoscută de Parlament printr-o lege specială, promulgată de Regele Ferdinand I Întregitorul în 25 februarie 1925. În 30 iulie 1925, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol recunoștea ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, transmite Basilica.ro

O etapă firească în istoria Bisericii Ortodoxe Române

A fost un pas firesc după dobândirea Independenței statale (1877), care a condus la obținerea statutului de Biserică Autocefală (1885), și după Marea Unire (1918), care a adus laolaltă în același stat suveran românii din toate teritoriile istorice românești.

„Suntem singurul popor ortodox cu un simplu Mitropolit Primat în fruntea unei Biserici autonome”, scria marele istoric Nicolae Iorga în ziarul Universul din 7 decembrie 1924.

„Și totuși, când s-a întemeiat Mitropolia Munteană, Mitropolitul era Exarh Patriarhal. La sfârșitul secolului al 16-lea, Mitropolitul Moldovei avea – recunoscute de toată Ortodoxia – semnele demnității patriarhale. De la noi au fost stăpânite, timp de două secole, toate patriarhiile răsăritene”, adăuga istoricul.

„Crearea Patriarhatului Român e reclamată de situațiunea actuală de superioritate numerică și morală a Bisericii Ortodoxe Române față de celelalte Biserici Ortodoxe străine, de rolul, mai însemnat uneori decât al tuturor Patriarhatelor împreună, pe care Biserica noastră l-a avut în trecut, timp de secole, ca apărătoare și protectoare a creștinilor din Orient, și de prestigiul politic de care se bucura statul român în rândul celorlalte state ortodoxe, prestigiu ce trebuie să și-l păstreze și prin poziția Bisericii sale”, transmitea, tot în decembrie 1924, în ziarul Universul, Ministrul Cultelor din epocă, Al. Lepădatu.

Patriarhii României

Întronizarea Mitropolitului Primat Miron Cristea ca primul Patriarh al României a avut loc în data de 1 noiembrie 1925, la Catedrala Patriarhală din București.

Înainte de Preafericitul Părinte Daniel, Biserica Ortodoxă Română a mai fost păstorită de cinci vrednici de pomenire patriarhi: Miron Cristea (1925-1939), Nicodim Munteanu (1939-1948), Justinian Marina (1948-1977), Justin Moisescu (1977-1986) și Teoctist Arăpașu (1986-2007).

Centenarul Patriarhiei Române este marcat marți la Catedrala Patriarhală printr-o liturghie solemnă și un Te Deum la care participă toți ierarhii Sfântului Sinod. La finalul liturghiei, va avea loc proclamarea generală a canonizării noilor sfinți români mărturisitori din secolul 20.

Biserica Ortodoxă Română este cea mai mare Biserică Ortodoxă din Uniunea Europeană. În ultimele decenii, s-a adaptat noilor realități sociale devenind foarte prezentă în diaspora română. Biserica noastră este apreciată ca dinamică și echilibrată, propovăduind învățătura apostolică în vremurile actuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:78 %
Vint:5,14 m/s
Wed
0
Thu
-0
Fri
0
Sat
0
Sun
0
Arhivă Radio Chișinău