Nodul Gordian | Ala Tocarciuc, expertă internațională în domeniul sănătății publice: Se așteaptă noi valuri de infectare, oamenii trebuie să se obișnuiască să conviețuiască în aceste noi condiții de epidemie

  • 28 Aprilie 2020 15:16
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova trebuie să investească în sistemul de sănătate pentru a putea face față în continuare pandemiei de COVID-19, în special, în asigurarea cu echipamente de protecție a lucrătorilor medicali și cu suficiente teste, afirmă experta internațională în domeniul sănătății publice, Ala Tocarciuc, invitată la emisiunea Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

De asemenea, este necesară fortificarea departamentelor de terapie intensivă și a celor de boli infecțioase, în spitalele raionale, afirmă experta.

În primul rând, asigurarea tuturor lucrătorilor medicali cu echipe manete de protecție, permanent, pe durată lungă. Pe termen lung, noi nu avem cantități suficiente și asta trebuie de asigurat. În al doilea rând – renovarea departamentelor de boli infecțioase, ca pacienții să nu fie aduși toți la Chișinău și să fie posibil de tratat toți în centre raionale, acolo unde ei locuiesc. În al treilea rând, ar fi – să avem capacități suficiente de testare și nu în ultimul rând, va trebui să fortificăm departamentele de terapie intensivă”, spune experta.

Ala Tocarciuc a mai subliniat că este necesară transparența maximă, evaluarea corectă a tuturor riscurilor și comunicarea lor de către autorități. Totodată, oamenii trebuie să se obișnuiască să conviețuiască în aceste noi condiții de epidemie, cu păstrarea distanței sociale și purtarea în locuri publice a măștilor și mănușilor, întrucât se așteaptă noi valuri de infectare, care s-ar putea extinde pe parcursul următorilor doi ani.

”Este un virus nou și este puțin studiat. Din ceea ce se cunoaște, s-ar putea îmbolnăvi cam 90 la sută din populație, doar că nu toți o dată. Unii vor avea forme asimptomatice, alții – forme mai grave. Până va apărea un vaccin, nu putem spune că o să ieșim din această epidemie. De asta, este bine să ne protejăm. Igiena personală și distanța socială ne vor ajuta să controlăm un pic epidemia la nivel de societate. Înțelegem că noi va trebui să muncim, dar, pe lângă toate problemele zilnice pe care le aveam, noi mai avem una – să ne protejăm de COVID-19”, a subliniat Ala Tocarciuc.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău