Nivelul de toleranță față persoanele cu dizabilități este foarte mic, studiu

  • 02 Noiembrie 2021 14:11
Nivelul de toleranță față persoanele cu dizabilități este foarte mic, studiu

Nivelul de toleranță față de femeile și bărbații cu dizabilități este foarte mic, în pofida caracteristicilor pozitive atribuite persoanelor cu dizabilități, așa ca: „optimiști”, „plini de viață”, „luptători”. Persoanele cu dizabilități sunt expuse în comunitate mai multor riscuri, printre care violența și marginalizarea – arată datele unui sondaj de opinie privind percepțiile și atitudinile față de persoanele cu dizabilități în societate.

Sondajul a fost desfășurat în raioanele Strășeni și Fălești, unde sunt realizate activitățile proiectului „Acceptă dizabilitate, nu și violența”, implementat în perioada 15 ianuarie 2021 – 15 noiembrie 2021 în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA, transmite IPN.

Respondenții au raportat în proporție de 65% că femeile și bărbații cu dizabilități sunt în aceeași măsură supuși violenței. Umilirea prin limbaj jignitor este cea mai frecventă formă de violență atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Rezultate studiului arată că, în opinia membrilor comunităților, persoanele cu dizabilități întâmpină probleme de integrare în comunitate. Concepțiile greșite, atitudinile negative sau lipsa de cunoștințe afectează direct integrarea acestora.

De asemenea, datele colectate demonstrează că persoanele cu dizabilități sunt tratate cu indiferență de majoritatea membrilor comunităților. Aproape 60% din respondenți recunosc că membrii comunității nu știu să comunice cu o persoană cu dizabilități. De asemenea, nu sunt suficient de bine informați cum să ajute sau să asiste o persoană cu dizabilitate (60,39%). Alți 68,31% din respondenți sunt „total de acord” și „de acord” cu afirmația că membrii comunității lor ignoră drepturile și interesele persoanelor cu dizabilități.

Conform datelor sondajului (68,31% din respondenți), persoanele cu dizabilități-victimele violenței întâmpină mai multe dificultăți în accesarea serviciilor de ajutor decât persoanele-victime fără dizabilități.

În contextul rezultatelor studiului, se recomandă implementarea, la nivelul comunităților din raioanele Strășeni și Fălești, a unor acțiuni care să contribuie la creșterea înțelegerii de către membrii comunităților a dizabilității și nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilități, fără a-i eticheta. De asemenea, se impun a fi realizate activități care ar contribui la creșterea gradului de acceptare și toleranță a membrilor comunităților față de persoanele cu dizabilități, astfel încât să conștientizeze dificultățile cu care se confruntă, să crească nivelul de înțelegere și să ajute la respectarea drepturilor acestora și integrarea lor deplină în comunitate.

Printre recomandările propuse pentru prevenirea atitudinilor negative față de persoanele cu dizabilități și actelor de violență  ar fi campaniile media de informare și educare publică. De asemenea, se propun sancțiuni mai stricte pentru violența împotriva femeilor și bărbaților cu dizabilități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău