Nina Ștanski despre aderarea regiunii trasnistrene la Rusia și decretul semnat de Șevciuk
-
11 Septembrie 2016 18:58
Fostul așa-zis ”ministru de externe” de la Tiraspol, în prezent soția liderului separatist Evgheni Șevciuk, Nina Șevciuk, a făcut câteva comentarii pe marginea decretului emis de așa-numitul ”președinte” al regiunii transnistrene, cu privire la punerea în aplicare a rezultatelor așa-zisului „referendum republican din 17 septembrie 2006” vizând…
Fostul așa-zis ”ministru de externe” de la Tiraspol, în prezent soția liderului separatist Evgheni Șevciuk, Nina Șevciuk, a făcut câteva comentarii pe marginea decretului emis de așa-numitul ”președinte” al regiunii transnistrene, cu privire la punerea în aplicare a rezultatelor așa-zisului „referendum republican din 17 septembrie 2006” vizând „independența” Transnistriei și „aderarea ulterioară a acesteia la Federația Rusă”.
„Această inițiativă este legată de faptul că, la data de 17 septembrie, țara va sărbători cea de-a 10-a aniversare a referendumului în cadrul căruia transnistrenii și-au ales vectorul de dezvoltare: pro-rus. În acest an, un studiu de caz pe scară largă cu privire la acest subiect a avut loc în Transnistria și a arătat că viziunea oamenilor nu s-a schimbat. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, ei ar opta pentru același lucru, iar prezența la urne ar fi la fel de mare”, a explicat Nina Șevciuk, citată de Novostipmr.
Nina Șevciuk a reamintit că Evgheni Șevciuk a propus ca legislația regiunii transnistrene să se racordeze la cea din Rusia. „În acest moment, propunerea este pe masa de discuții. Decretul prevede aplicarea voinței exprimate de transnistreni în urmă cu 10 ani, chiar dacă aceasta este ignorată de comunitatea internațională”, a mai spus fostul așa-zis ”premier” de la Tiraspol.
Evgheni Șevciuk a semnat pe 7 septembrie un decret privind constituirea unei comisii pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului din 2006 la care 98% dintre locuitorii regiunii transnistrene au votat pentru independența regiunii separatiste și aderarea ei la Federația Rusă.
Autoritățile de la Chișinău au solicitat actorilor internaționali implicați în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să ia atitudine față de actul emis de Șevciuk, „în vederea evitării unei derapări a procesului de negocieri și apariției unor noi tensiuni în această parte a Europei”.
Sursa: infoprut.ro