Nina Corcinschi: „Scrisoarea celor 66” din anul 1988 este un gest de restabilire a adevărului istoric și a demnității naționale

  • 18 Septembrie 2023 14:28
Nina Corcinschi: „Scrisoarea celor 66” din anul 1988 este un gest de restabilire a adevărului istoric și a demnității naționale

Unul dintre cele mai importante evenimente ale Mișcării de eliberare națională se întâmpla în 1988, la finele lunii august când 66 de personalități au cerut tranșant autorităților de atunci din RSS Moldovenească aflată în componența Uniunii Sovietice, stoparea experimentului „limba moldovenească“ și declararea limbii române drept limbă de stat. Este vorba de o scrisoare deschisă cunoscută ca „Scrisoarea celor 66” care, potrivit istoricilor, a fost un factor declanșator al Mișcării de eliberare națională. Subiectul a fost abordat astăzi la Universitatea de Stat din Moldova în cadrul unei prelegeri publice cu tema: „Scrisoarea celor 66 și rolul oamenilor de știință în dezvoltarea democrației moldovene”, transmite Radio Chișinău.

„Scrisoarea celor 66” este un gest de restabilire a adevărului istoric și a demnității naționale, a declarat în cadrul evenimentului, directorul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al USM, Nina Corcinschi, doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar.  Potrivit acesteia, inițial erau mai mulți semnatari, unii și-au retras semnătura de frica consecințelor care puteau urma, însă 66 dintre ei au rămas fermi pe pozițiile lor.      

Era o scrisoare care revendica drepturi pentru limba română și semnatarii scrisorii cereau stoparea experimentului numit limbă moldovenească. Semnatarii acestor scrisori erau scriitori, erau filologi, oameni de cultură și oameni de artă. Scrisoarea a fost întocmită de trei persoane: de regretatul Vlad Pohilă, domnii Emil Mândâcanu și Viorel Ciubotaru. Nu a fost o scrisoare obișnuită și simplă, a fost un act de curaj extraordinar”, a spus Nina Corcinschi

„Scrisoarea celor 66” a jucat un rol cheie în mișcarea pentru drepturi de limbă și într-un final pentru independență, a precizat la rândul său, conferențiarul universitar Viorel Pâslaru, profesor la Universitatea din Dayton, Statele Unite.

„Scrisoarea a jucat un rol cheie în catalizarea mișcărilor sociale, în lupta pentru dreptate lingvistică și pentru revenirea la alfabetul latin, ceea ce finalmente a adus la declarația de independență a Rep. Moldova și la independența de stat. Conținutul scrisorii este că a fost adresată unei comisii interdepartamentale a subiectului suprem a RSS moldovenești pentru studierea istoriei și problemelor dezvoltării limbii moldovenești. Scrisoarea făcea cereri către acea comisie, ca în primul rând să recunoască că nu sunt două limbi romanice, ci una singură – limba română, să reintroducerea alfabetului latin, să acorde limbii române statut de limbă oficială, să implementeze un program multidisciplinar de politici comprehensive cuprinzătoare pentru a face ca limba română să funcționeze în societate. Și în final, solicita respect din partea minorităților etnice pentru aspirațiile etnoculturale ale moldovenilor”, a declarat Viorel PÂSLARU.

Scrisoarea celor 66 a fost publicată pe 17 septembrie 1988 în versiunile română și rusă pe paginile ziarului „Învățământul Public”.

În opinia istoricilor, pe lângă declanșarea Mișcării de eliberare națională, „Scrisoarea celor 66” reprezintă certificatul de naștere al democrației moldovene și oferă un model de guvernanță bazat pe expertiză științifică și valori morale și civice general-umane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău