Nikol Pașinian spune că Armenia nu mai poate conta pe Rusia pentru apărare: „Nu ne-a ajutat”

  • 02 Februarie 20:10
Nikol Pașinian spune că Armenia nu mai poate conta pe Rusia pentru apărare: „Nu ne-a ajutat”

Premierul armean, Nikol Pașinian, a afirmat că țara sa nu mai poate conta pe Rusia ca parteneră principală pentru apărare, deoarece Moscova nu și-a onorat această responsabilitate de mai multe ori, transmite Reuters.

„Trebuie să înțelegem cu cine putem într-adevăr să păstrăm relații tehnico-militare și de apărare. Înainte, această problemă era simplă, deoarece nu exista o astfel de îndoială și nu era nicio dificultate în crearea unui concept. Înainte, 95-97% din relațiile noastre de apărare erau cu Federația Rusă. Acum nu mai poate fi așa din motive atât obiective, cât și subiective”, a răspuns el unei întrebări a postului Radio Erevan despre reforma forțelor armate ale Armeniei, scrie Digi24.

Fosta republică sovietică Armenia, care are frontiere cu Georgia, Azerbaidjanul, Iranul și Turcia, a contat multă vreme pe Rusia ca aliat de calibrul unei mari puteri. Pașinian a provocat însă iritare la Kremlin, punând la îndoială bazele alianței bilaterale, observă Reuters.

Liderul armean a apreciat că trebuie luate în considerare eventuale legături de securitate ale Armeniei cu Statele Unite, Franța, India și Georgia.

El a arătat că Rusia nu a ajutat Armenia când Azerbaidjanul a lansat o operațiune militară fulger și a redobândit controlul asupra enclavei separatiste Nagorno-Karabah, provocând astfel un exod al populației majoritar armene.

Rusia susține că Pașinian este vinovat de înfrângerea suferită de armeni în 2023, deoarece nu a reușit să gestioneze rivalitățile complexe din sudul Caucazului. Azerbaidjanul a acuzat Franța de crearea premiselor unui nou război prin înarmarea Armeniei, țară față de care potrivit Reuters și-au arătat interesul și Statele Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău