Nigeria a întors $ 9 miliarde. Vom întoarce și noi (Revista presei)
-
30 Iunie 2016 09:06
Revista presei din 30 iunie 2016
În momentul exploziei din Istanbul, în aeroport se aflau 12 moldoveni, titrează Evenimentul Zilei. Potrivit ministrului de Externe, Andrei Galbur, niciun cetățean moldovean nu a avut de suferit. Consulatul Republicii Moldova din Istanbul a anunțat că aceștia au fost debarcați și cazați în diverse hotele.
Ziarul Național punctează principalele momente din schema fraudării sistemului bancar, după declarațiile fostului funcționat de la CNA. Ziarul notează că procesul lui Filat este doar un mic episod din toată afacerea mare, care a fost coordonată de omul lui Plahotniuc, iar șanse să se facă lumină în toată afacerea sunt puține. Șanse să se întoarcă miliardul – încă mai puține. Totuși, concluzionează autorul, odată pornit procesul nu va mai putea fi oprit. Se va ajunge și la toți ceilalți. Nigeria a întors $ 9 miliarde. Vom întoarce și noi, scrie Ziarul Național.
În aceeași publicație, Petru Bogatu scrie că fostul lider PLDM nu poate fi comparat nici cu Timoșenko, nici cu Merabișvili. El pornește lupta pentru achitarea sa la CEDO cu un handicap serios, scrie autorul, subliniind că Vlad Filat fusese arestat nu ca reprezentant al opoziției, ci ca om al puterii. Iată de ce va fi dificil de demonstrat în instanță că el este victima unei răfuieli politice. Și mai există un aspect imposibil de neglijat. Vani Merabișvili a făcut parte din echipa lui Mihail Saakașvili care s-a remarcat printr-o campanie națională de anvergură, puternic sprijinită și finanțată de SUA, de combatere a corupției la toate nivelurile sistemului politic georgian. Vlad Filat, ca și colegii săi din coalițiile de guvernământ care s-au perindat la Chișinău de la 2009 încoace, au procedat exact pe dos, au consolidat schemele de corupție moștenite de la regimul Voronin.
Ziarul de Gardă publică „CV-urile” și ce averile noilor șefi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC).
În același ziar mai găsim istoria condamnării lui Filat și un interviu exclusiv cu ambasadorul Iurie Reniță, șeful Misiunii Republicii Moldova la NATO.
De ase¬me¬nea, în această edi¬ție a ZdG aflați poves¬tea unei bătrâne de 81 de ani care a rămas doar cu două pungi după ce a sem¬nat niște acte pe care nu le-a citit. Timpul explică de ce pleacă cetățenii Republicii Moldova peste hotare, nu pentru o lună sau un an, ci se mută cu traiul. Una dintre cauze este imposibilitatea de a face economii pentru a-ți putea cumpăra o locuință. O altă dezamăgire este clasa politică compromisă. Salariile mici și prețurile mari, la fel influențează deciziile cetățenilor, la fel ca și imposibilitatea de a dezvolta o afacere. Educația copiilor, este și ea dificilă în condițiile actuale.