Nicu Popescu: Uniunea Europeană nu va fi luată niciodată în serios, decât dacă va deveni un jucător influent în domeniul securității în Europa de Est

  • 10 Octombrie 2020 13:00
Nicu Popescu: Uniunea Europeană nu va fi luată niciodată în serios, decât dacă va deveni un jucător influent în domeniul securității în Europa de Est

Uniunea Europeană nu va fi luată niciodată în serios, decât dacă va deveni un jucător influent în domeniul securității în Europa de Est. Potrivit agenției INFOTAG, opinia a fost exprimată de fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei videoconferințe dedicate Parteneriatul estic (Belarus, Ucraina, R. Moldova, Armenia, Georgia, Azerbaidjan).

Nicu Popescu a menționat că cele două "mai importante direcții de lucru din politica Parteneriatului estic sunt lupta împotriva corupției și prevenirea fenomenului statului "capturat"".

"Situația la acest capitol este cel puțin la fel de proastă, pe cât a fost, dacă chiar nu s-a agravat în ultimii zece ani (de la existența Parteneriatului estic - "I."). A doua direcție se referă la asigurarea securității și stabilității", a spus el.

Potrivit lui, R. Moldova, Ucraina și Georgia "trebuie să se concentreze pe finalizarea reformelor prevăzute de Acordul de asociere cu UE".

"Țările din Parteneriatul estic au un drum lung de parcurs, în special în ceea ce privește combaterea corupției, respectarea normelor statului de drept etc. De asemenea, ar fi bine să actualizăm principiile Parteneriatului estic, inclusiv prin armonizarea acestora cu prioritățile UE. Aici, obiectivele principale sunt în domeniul ecologiei și securității. Afirmațiile potrivit cărora "Europa are nevoie de mai multă suveranitate strategică" și "Europa trebuie să învețe să vorbească în limba puterii" sunt mai relevante ca niciodată, inclusiv în Europa de Est", a spus expertul.

Nicu Popescu este încrezător că "UE nu va fi luată niciodată în serios de Beijing, Teheran, Ankara, Moscova, cu excepția cazului în care va devine un jucător serios și influent în sfera securității din Europa de Est, Ucraina, Georgia".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău