Nicu Popescu: Uniunea Europeană a dat undă verde aspirațiilor noastre europene
-
13 Aprilie 2022 08:09
Republica Moldova merită să obțină statutul de țară candidat la aderare pentru că este un stat cu un sistem democratic funcțional. Declarația aparține vicepremierului Nicu Popescu potrivit căruia Republica Moldova a primit la începutul acestei săptămâni un semnal clar din partea Uniunii Europene că este binevenită în marea familie europeană. Șeful diplomației spune că acum Chișinăul are la dispoziție o lună pentru a completa chestionarul în baza căruia Comisia Europeană va evalua gradul de pregătire a țării de aderarea la UE, notează IPN.
Vicepremierul Nicu Popescu spune că recepționarea chestionarului ce stabilește gradul de pregătire pentru eurointegrare reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova. Prin acest gest comunitatea europeană a oferit Republicii Moldova o perspectivă clară de aderare, spune șeful diplomației.
„Este pentru prima oară când UE a dat undă verde aspirațiilor europene ale Republicii Moldova și a lansat acest proces, proces pe care l-au avut și alte state care au aderat la UE. Recepționarea acestui chestionar este un moment important în parcursul nostru european. Rezultatul final depinde de mulți factori, printre care și factorul politic. Dar la acest moment este important ca instituțiile noastre guvernamentale, Legislativul, societatea civilă, să lucrăm împreună pentru elaborarea răspunsurilor la aceste întrebări, în baza cărora UE va decide care sunt următorii pași în procesul de integrare a Republicii Moldova”, a spus Nicu Popescu în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.
Nicu Popescu spune că sistemul justiției este principala lacună a Republicii Moldova, iar o parte dintre întrebările chestionarului Comisiei Europene vizează acest domeniu. În același timp, potrivit oficialului, gradul înalt de democratizare a țării ar putea determina comunitatea europeană să ia o decizie favorabilă Republicii Moldova.
„Avem aproximativ o lună la dispoziție, timp în care instituțiile statului vor elabora răspunsurile la 369 de întrebări. Mai târziu vom primi un al doilea chestionar, obiectivul căruia este de a evalua gradul de implementare a legislației comunitare. Primul chestionar vizează mai mult întrebări privind funcționarea sistemului politic și sunt multe întrebări pe sistemul de justiție. O problemă este sistemul de justiție, care este disfuncțional. Dar pe alți parametri, părerea mea este că Republica Moldova este destul de pregătită să se apropie de obiectivul obținerii statutului de țară candidat, pentru că în Republica Moldova avem un sistem democratic funcțional”, a mai spus șeful diplomației de la Chișinău.
Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele țării Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și de premierul Natalia Gavrilița în data de 3 martie. S-a întâmplat după ce Ucraina și Georgia au transmis Bruxelles-ului cereri similare. Acum două zile, Republica Moldova și Georgia au primit din partea Comisiei Europene chestionarele prin intermediul cărora va fi evaluat gradul de pregătire pentru aderarea celor două state. Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit și Ucrainei documentul.