DOSAR TRANSNISTREAN | Eugen Muravschi: Rusia este gata să sacrifice regiunea transnistreană (Audio)
-
30 Noiembrie 2024 10:15
Kremlinul încearcă să creeze o nouă criză energetică, refuzând să livreze gaze în regiunea transnistreană pe o rută alternativă odată cu încetarea contractului de tranzitare a gazelor rusești pe teritoriul ucrainean, de la 1 ianuarie 2025. Gazprom acționează ca o bâtă politică pentru a șantaja Chișinăul și a destabiliza situația din R. Moldova, consideră expertul în energetică Eugen Muravschi, de la Watch Dog. Totodată el crede că R. Moldova face față acestei crize, însă nu trebuie să ofere „un colac de salvare” regimului separatist.
„Refuzul Gazprom de a livra gaze către regiunea transnistreană prin rute alternative, odată cu încetarea contractului de tranzitare a gazelor rusești prin Ucraina, este o decizie unilaterală a Moscovei, pentru că Gazprom nu acționează ca o companie comercială, ci ca o bâtă politică. Este o acțiune specială a Rusiei de a crea o criză. Rusia este gata să sacrifice regiunea transnistreană pentru a crea disconfort Chișinăului, pentru a destabiliza situația politică și economică din țară. Asta e partea tristă, că poate că multă lume din Transnistria crede sincer că Rusia ține la ei și-i ajută, pe când adevărul este că Rusia a creat regimul separatist pentru a crea probleme Moldovei și Ucrainei, Rusia a finanțat regimul separatist pentru a ne crea nouă probleme. Deci, pentru Rusia, Transnistria și oamenii de acolo sunt doar niște pioni geopolitici. Nu-i pasă lui Vladimir Putin dacă oamenii din regiune vor avea gaz, încălzire sau lumină. Nu-i pasă deloc. Aceste acțiuni demonstrează că el vrea să folosească această regiune și oamenii de acolo doar pentru a ne șantaja pe noi”, susține expertul Eugen Muravschi.
În opinia expertului, miza Rusiei sunt alegerile parlamentare de anul viitor din R. Moldova, încercând să submineze încrederea populației în autorități și partenerii europeni.
„Rusia vrea să creeze o criză energetică, în cel mai bun caz, o operațiune informațională de stârnire a panicii, de scădere a încrederii populației atât în autorități cât și în partenerii noștri europeni. Scopul lor este ca lumea să nu aibă încredere în ziua de mâine, să se panicheze și la alegerile viitoare să voteze cu cine o să le promită gaz mai ieftin. Din păcate, asta este miza Rusiei – să destabilizeze situația politică și economică, să sărăcească populația, să o aducă la un nivel încât să accepte orice ofertă la următoarele alegeri parlamentare”, a spus expertul.
Eugen Muravschi consideră R. Moldova poate trece de această criză, fiind mai bine pregătită decât acum câțiva ani.
„Noi putem trece prin această criză. Pentru că ne-am sincronizat la rețeaua electrică europeană, am dezvoltat capacități de import de gaze din alte surse și suntem într-o situație mai bună decât am fost înainte de începerea războiului. Pentru malul drept al Nistrului nu avem nevoie de gazul rusesc și putem importa inclusiv electricitate din România. Acum este o problemă din cauză că Rusia bombardează rețeaua electrică a Ucrainei, iar Ucraina care era exportatoare de energie electrică, acum importă la maxim energie pentru a-și ține rețeaua și economia și populația ca să aibă lumină în case. Din acest motiv, capacitatea noastră de import este limitată. În aceste condiții, cea mai rezonabilă soluție ar fi, în cazul sistării gazului rusesc către Transnistria, să cumpărăm gaz, să-l livrăm centralei de la Cuciurgan ca să producă electricitate. Asta ar fi mai sigur acum decât decât importul de electricitate”, a declarat Eugen Muravschi.
Totodată, expertul subliniază că în această criză nu trebuie aruncat colacul de salvare regimului separatist de la Tiraspol.
„Este important să facem diferența între două lucruri – să avem grijă de cetățenii noștri din stânga Nistrului, dar nu trebuie să aruncăm un colac de salvare regimului separatist de la Tiraspol. Să se ducă Krasnoselski, dacă e lider, să se înțeleagă. Avem tot felul de declarații belicoase de la Tiraspol și provocări, dar când e situație de criză trebuie noi să rezolvăm problemele. Este important ca, indiferent cum o să trecem această iarnă, să nu oferim un colac de salvare regimului de la Tiraspol. Am văzut ministrul Energiei de la Chișinău depunând mai mult efort ca să asigure lumea din Grigoriopol, Tiraspol, Tighina cu lumină și căldură, decât oricine de la Tiraspol. Ar fi bine ca și concetățenii noștri de pe malul stâng să știe aceste lucruri. Pentru că liderii de acolo tac, asta mă face să cred că sunt parte a jocului Rusiei, inclusiv Krasnoselski și compania, sunt gata să tolereze suferința populației de acolo, atât timp cât acestea sunt ordinele pe care le primesc de la Moscova, iar noi aici la Chișinău suntem partea responsabilă și încercăm să găsim soluții pentru ei”, a comentat Eugen Muravschi. Pe termen lung, regiunea transnistreană trebuie „înțărcată” și să se facă tranziția la tarife reale la energie, a mai spus expertul.