Premierul polonez Donald Tusk anunță finalizarea primei secțiuni a „Scutului estic” la granița cu Rusia: „Este cu adevărat o investiție în pace”
-
30 Noiembrie 17:05
Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că prima secțiune a fortificațiilor cunoscute sub denumirea de „Scutul estic”, de-a lungul graniței Poloniei cu Rusia și Belarus, este acum gata și că toate măsurile implementate la aceste hotare reprezintă „o investiție în pace”, informează EFE, potrivit Agerpres.
„Prima secțiune a Scutului estic de la granița cu Rusia este gata! În timpul întâlnirii mele cu soldații la 200 de metri de graniță, m-am simțit foarte în siguranță”, a scris Tusk într-un mesaj pe rețeaua de socializare X.
Donald Tusk a accelerat construcția primei secțiuni a fortificațiilor, care era inițial planificată pentru primul trimestru al anului 2025.
În declarații ulterioare făcute în apropierea unui oraș din nord-estul provinciei Varmia și Mazuria, Tusk a subliniat că, cu cât granița poloneză este mai bine securizată, cu atât va fi mai dificil pentru cei cu „intenții rele” să ajungă în țara central-europeană.
„Tot ceea ce facem aici – și o vom face și la granița cu Belarus și Ucraina – este pentru a descuraja un potențial agresor, așa că este cu adevărat o investiție în pace. Vom cheltui miliarde de zloți pentru aceasta, dar în acest moment toată Europa urmărește aceste investiții și acțiunile noastre cu mare satisfacție și le va sprijini dacă este necesar”, a subliniat el.
Premierul polonez a dat asigurări că țările din regiunea baltică vor coopera cu Polonia pentru a garanta că această infrastructură este eficientă nu numai în tronsoanele poloneze, ci și de-a lungul întregii granițe, „în principal cu Rusia și Belarus”.
„Acțiunile noastre vor viza și securitatea graniței cu Ucraina, din alte motive, dar dorim ca polonezii să se simtă mai în siguranță de-a lungul întregii granițe de est”, a mai declarat Tusk.
Scutul este un program pregătit de Ministerul Apărării și Statul Major al Armatei, care presupune construirea de diferite tipuri de fortificații, obstacole de teren și infrastructură militară la granițele Poloniei cu Rusia și Belarus – în total aproximativ 800 km.
Planurile includ, de asemenea, construirea de sisteme adecvate de recunoaștere și detecție a amenințărilor, avanposturi, centre logistice, depozite și desfășurarea de sisteme antidrone.
Varșovia a alocat aproximativ 2,3 miliarde de euro pentru implementarea acestui plan, care se preconizează că va fi pe deplin operațional în 2028 și care va fi integrat în infrastructura cuprinzătoare de apărare a flancului estic al NATO pentru a contracara amenințările din Belarus și Rusia.