Nicu Popescu | Ucraina nu trebuie să-și facă griji din cauza noii coaliții din R. Moldova

  • 17 Iulie 2019 16:39
Nicu Popescu | Ucraina nu trebuie să-și facă griji din cauza noii coaliții din R. Moldova

Ucraina nu trebuie să-și facă griji din cauza noii coaliții din R. Moldova, formată de blocul proeuropean ACUM și Partidul Socialiștilor prorus. O declarație în acest sens a făcut ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM, Nicu Popescu, într-un interviu pentru portalul ucrainean "Malul stâng".

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat că "există mulți factori conjuncturali și structurali, care arată că Ucraina nu trebuie să se îngrijoreze".

"În primul rând, majoritatea absolută a miniștrilor din Guvern pledează pentru vectorul proeuropean de dezvoltare. Partidul Socialiștilor este reprezentat de un singur ministru și un vicepremier. De asemenea, șeful Serviciului de Informații și Securitate a fost propus de PSRM, însă aceștia sunt candidați de compromis, care au fost aprobați inclusiv de coaliția proeuropeană. Aceasta nu este o decizie unilaterală a Președintelui, ci o alegere a coaliției parlamentare. Pe linia armatei, continuăm dialogul cu partenerii noștri atât din UE, cât și din America de Nord. Iar funcția principală a Serviciului de Securitate este de a asigura funcțiile statului. Nu avem întrebări referitor la acești candidați, deoarece au fost aprobați de coaliție", a spus diplomatul.

În confirmarea declarației sale, Popescu a numit și "factorul structural": "Ucraina este situată între Moldova și Rusia. Și Ucraina are un nivel înalt de control referitor la ce și cum este transportat în această parte a lumii, fie că e vorba de cireșe sau tancuri. Indiferent de cine este la putere în Moldova, niciun Guvern, oricare ar fi relațiile sale cu Kievul sau Moscova, nu va putea ignora interesele Ucrainei".

"Moldova are doi vecini - România și Ucraina. Relațiile cu ele joacă un rol central în dezvoltarea Moldovei. Avem relații de prietenie cu Ucraina, o istorie comună și, deseori, probleme similare: cu conflictele nerezolvate, corupția, contrabanda. Avem posibilități comune de deschidere, dorința de a ne integra mai profund în Europa. Am semnat un Acord de Asociere cu UE, similar cu cel al Ucrainei, avem aceeași zonă de liber schimb. Adică punctul de plecare este similitudinea intereselor și paralelele din așteptările societății. Avem o mulțime de evoluții paralele în politică și chiar guvernările țărilor noastre s-au schimbat din aceleași motive: societatea vrea să trăiască fără corupție, vrea o administrare normală, condiții mai bune pentru afaceri pentru a plătească impozite, nu mită", a concluzionat diplomatul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:3,6 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
22
Sun
17

Curs oficial BNM 11 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4425 -0.1747
USD 16.5518 -0.0434
RON 4.0207 -0.0349
UAH 0.5998 -0.0006
RUB 0.2245 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău