Nicu Popescu, la Paris: Suntem siguri că Summitul Comunității Politice Europene a fost un moment în care am cristalizat dinamica și puterea cooperării noastre

  • 16 Iunie 2023 13:05
Nicu Popescu, la Paris: Suntem siguri că Summitul Comunității Politice Europene a fost un moment în care am cristalizat dinamica și puterea cooperării noastre

În marja turneului prin Europa, în scopul promovării aderării Rep. Moldova la Uniunea Europeană, ministrul de externe Nicu Popescu efectuează astăzi prima sa vizită oficială în Malta unde va avea întâlniri cu omologul său maltez Ian Borg precum și cu oficiali din guvernul și parlamentul acestei țări. Înainte de a merge în Malta șeful diplomației de la Chișinău s-a aflat în vizită la Paris, unde a avut întrevederi cu înalți oficiali dar și reprezentanți ai diasporei, și a vorbit în fața Adunării Naționale a Franței, transmite Radio Chișinău.

La Paris, ministrul de Externe Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său Catherine Colonna cu care a discutat despre progresul Rep. Moldova pe cale implementării celor nouă recomandări ale Comisiei Europene.

Șeful diplomației moldovene a reiterat faptul că autoritățile de la Chișinău mizează pe susținerea Franței în deschiderea negocierilor de aderare a Rep. Moldova la UE până la sfârșitul acestui an, după cum a informat Nicu Popescu pe rețelele sociale.

Nicu Popescu s-a întâlnit și ministrul forțelor armate Sébastien Lecornu, cu care a trecut în revistă parteneriatul bilateral  în domeniul apărării, inclusiv pe perioada  desfășurării Summit-ului Comunității Politice Europene.

De asemenea, ministrul moldovean de externe a vorbit în fața Adunării Naționale a Franței.

”Trecem printr-o perioadă istorică pentru Europa și relațiile moldo-franceze. Suntem siguri că Summitul Comunității Politice Europene a fost un moment în care am cristalizat dinamica și puterea cooperării noastre care aduce rezultate concrete pentru cetățenii noștri. Reducerea tarifelor la roaming începând cu 1 ianuarie este unul palpabil. Contribuția mică a fiecărui stat prin eforturi comune poate genera legături globale”, a spus Nicu Popescu.

În discursul său, șeful diplomației de la Chișinău s-a referit și la progresele înregistrate de Rep. Moldova în domeniul libertății presei și a spus că mai este mult de lucru în lupta cu corupția:

”În Clasamentul ”Reporteri fără Frontiere”, la capitolul libertatea presei, acum doi ani Moldova se afla pe locul 91 iar astăzi a avansat pe locul 28. Aceasta înseamnă o îmbunătățire cu 61 de poziții în doi ani. În Indexul Percepției Corupției publicat de Transparency International” am avansat cu 24 de poziții. Mai avem mult de lucru, deoarece suntem încă pe locul 90. Am fost pe locul 115, dar este un progres bun” a declarat Nicu Popescu.

La Paris, Nicu Popescu a acordat de asemenea două distincții semnate de președinta Maia Sandu: Ordinul de Onoare pentru Jean-Yves Le Drian, fost ministru de externe și un prieten de încredere al Rep. Moldova, precum și pentru Amélie de Montchalin, care a ocupat diverse funcții cheie în guvernul francez, inclusiv cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Nicu a avut întrevederi și cu reprezentanții unor companii franceze, cu care discutat despre noi oportunități de cooperare și facilitarea investițiilor. Totodată, el a salutat intenția de realizare a unei misiuni economice a companiilor franceze în Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău