Nicu Popescu la București: Continuăm să fim uniți în a ancora Republica Moldova în spațiul european. Suntem absolut siguri de sprijinul României
-
23 Ianuarie 16:44
România este și va rămâne cel mai activ partener al Rep. Moldova la nivel european și internațional. Asigurările vin din partea ministrei de Externe de la București, Luminița Odobescu care a susținut astăzi o conferință de presă comună cu omologul său de la Chișinău, Nicu Popescu aflat într-o vizită de lucru în România. Șeful diplomației de la Chișinău a enumerat proiectele comune dezvoltate pe temelia comunității istorice, lingvistice și culturale menite să ancoreze Rep. Moldova în familia statelor europene, transmite Radio Chișinău
Obținerea statutului de țară candidată la aderare și deschiderea negocierilor sunt rezultatul unității în activitatea diplomatică a Rep. Moldova și României, a declarat Ministrul de Externe și Integrării Europene Nicu Popescu.
El a trecut în revistă acțiunile realizate la inițiativa României în sprijinul Rep. Moldova, printre care lansarea Misiunii de Parteneriat a UE, regimul de sancțiuni aplicat celor care încearcă să destabilizeze ordinea constituțională, accesarea de fonduri europene pentru consolidarea sectorului apărării, scăderea tarifelor la roaming, consolidarea relațiilor cu NATO.
Nicu Popescu a subliniat că vizita sa la București are loc în ajunul unei zile simbolice pentru români, împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. El a apreciat relațiile bilaterale dintre Chișinău și București și ajutorul oferit de România.
”Contribuția concretă în România în sprijinul Rep. Moldova este recunoscută de toți cetățenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice. Fie că vorbim de grădinițele construite sau renovate de România sau podurile care leagă malurile de-a lungul Râului Prut. Facem progrese importante pentru îmbunătățirea infrastructurii care va conecta în continuare Rep. Moldova de Româna și spațiul european. Continuă lucrările sau urmează a fi demarate lucariile de renovare sau construcție pentru podurile de la Sculeni-Sculeni, Leușeni-Albița, Cahul-Oancea. Continuăm să fim uniți în aceste eforturi comune de a menține și asigura pacea și securitatea în Rep. Moldova, de a o conecta și a o ancora în spațiul european. Contăm și suntem absolut siguri de sprijinul României”, spune Nicu Popescu.
Șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, a apreciat dialogul politic și diplomatic ”fără precedent” dintre cele două maluri de Prut, menționând că România poate oferi expertiză tehnică bazată pe propria experiență în procesul de aderare la UE.
”Așa cum am spus de nenumărate rânduri, locul Rep. Moldova este în familia europeană. Suntem și vom rămâne cel mai activ și cel mai apropiat partenere al Rep. Moldova și al cetățenilor său atât la nivel bilateral cât și la nivel european și internațional. Din acest punct de vedere Rep. Moldova are și un avantaj major prin comunitatea de limbă. Putem să oferim expertiză tehnică aplicată bazată pe propria noastră experiență în procesul de aderare, sprijin de care Rep. Moldova va avea nevoie în procesul de aderare și cel de reformă”, a declarat Luminița Odobescu.
Luminița Odobescu a apreciat rezistența și eforturile Chișinăului în fața încercărilor de destabilizare, a războiului hibrid din partea Rusiei în scopul devierii de la parcursul european al Rep. Moldova.
Amintim că executivul european a anunțat începerea etapei de screening mai exact analiza, în detaliu, a legislației din Rep. Moldova, primul pas din procesul de aderare la spațiul comunitar, după anunțul privind deschiderea negocierilor la reuniunea Consiliului European din decembrie.