Nicu Popescu după întrevederea cu secretarul general al Comunității Democrațiilor: „Republica Moldova trebuie să-și protejeze democrația în fiecare zi”

  • 06 Aprilie 2023 18:19
Nicu Popescu după întrevederea cu secretarul general al Comunității Democrațiilor: „Republica Moldova trebuie să-și protejeze democrația în fiecare zi”

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, l-a primit în vizită la MAEIE, pe Secretarul General al Comunității Democrațiilor, Thomas E. Garrett, transmite MAEIE.

Agenda de discuții a vizat aderarea Republicii Moldova la Consiliul Guvernator al CoD, subiectul dat fiind o continuare a dialogului pe care l-a purtat la New York vicepremierul Nicu Popescu în septembrie 2022, atunci când țara noastră a fost invitată să se alăture acestei platforme.

„Am vorbit, de asemenea, despre eforturile depuse de autorități pentru implementarea agendei de reforme și lupta împotriva corupției. Am reconfirmat cu această ocazie angajamentul țării noastre de a promova valorile democratice și principiul transparenței.

Am apreciat disponibilitatea secretarului general Thomas E. Garrett de a acorda întreaga asistență țării noastre în procesul de depunere a cererii de aderare la Consiliul Guvernator al CoD. Am subliniat importanța acestor eforturi comune în contextul schimbărilor geopolitice din regiune, dar și al procesului nostru de aderare la UE.” – a declarat ministrul de externe Nicu Popescu.

Notă. Comunitatea Democrațiilor, înființată în anul 2000, prin aprobarea de către 106 state, inclusiv Republica Moldova, a Declarației de la Varșovia, este o coaliție interguvernamentală globală, care sprijină aderarea la valorile, principiile și standardele democratice comune cuprinse în documentul statutar, fiind cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiențe în domeniul democrației la nivel global. Avantajul acestui for de dezbateri rezidă în participarea voluntară a statelor, care sunt încurajate și motivate să abordeze deschis provocările cu care se confruntă în procesul de consolidare a propriei democrații.

Principalul organ decizional al CoD este Consiliul Guvernator care este compus, în prezent, din 28 state (Argentina,  Canada, Chile, Costa Rica, El Salvador, Estonia, Finlanda, Georgia, Guatemala, Ungaria, India, Italia, Japonia, Lituania, Mexico, Mongolia, Maroc, Nigeria, Norvegia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, România, Suedia, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău