Nicu Popescu condamnă decizia Rusiei de a nu prelungi acordul de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră și bombardarea portului Odessa

  • 18 Iulie 2023 18:03
Nicu Popescu condamnă decizia Rusiei de a nu prelungi acordul de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră și bombardarea portului Odessa

Ministrul de Externe de la Chișinău, vicepremierul Nicu Popescu, a condamnat decizia Rusiei de a nu prelungi participarea țării la Acordul pentru transportul cerealelor prin Marea Neagră, transmite Radio Chișinău.

 "Republica Moldova condamnă ferm ieșirea unilaterală a Rusiei din Inițiativa cerealelor din Marea Neagră, neținând seama de eforturile neobosite ale ONU și Turciei. Bombardarea, ieri, a regiunii Odesa, inclusiv a portului, scoate la iveală tactica rusească de șantaj, lipsindu-i de alimente pe cei care au nevoie cel mai mult de ele", a scris șeful diplomației de la Chișinău, pe contul său de Twitter.

În cursul nopții trecute, după ce Rusia a anunțat că s-a retras din acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, armata rusă a atacat orașele-port Mikolaiv și Odesa, toate rachetele fiind doborâte de sistemul de apărare aeriană ucraineană.

Rusia a refuzat să prelungească înțelegerea, semnată la 22 iulie 2022 cu Ucraina sub egida Națiunilor Unite și a Turciei, denunțând obstacolele în comerțul cu produse agricole rusești.

Acordul privind exportul de cereale ucrainene a permis, în pofida războiului, exportul a peste trei milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene, potrivit Agerpres, Ucraina fiind unul din cei mai mari exportatori de grâne din lume și principalul furnizor pentru Programul Alimentar Mondial (PAM) ONU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău