Nicu Popescu a numit şase sarcini pe care ministerul a reuşit să le realizeze în primele 100 de zile ale noului Guvern

  • 24 Septembrie 16:45
Nicu Popescu a numit şase sarcini pe care ministerul a reuşit să le realizeze în primele 100 de zile ale noului Guvern

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, a numit şase sarcini pe care ministerul a reuşit să le realizeze în primele 100 de zile ale noului Guvern.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a scris pe reţelele de socializare că prima realizare a fost "obţinerea sprijinului internaţional pentru transferul paşnic al puterii". Popescu a menţionat că în acest scop a întreprins o serie de vizite la Paris, Washington, Berlin, Bucureşti, Bruxelles.

"Prin redeschiderea acestor canale diplomatice, cetăţenii Republicii Moldova au avut confirmarea internaţională a faptului că noua putere democratic aleasă este recunoscută în cancelariile occidentale. Acest fapt a facilitat transferul paşnic de putere şi, poate mai important, am evitat tensiuni şi chiar riscul unor violenţe", a spus el.

Diplomatul susţine că a doua realizare este "reluarea finanţărilor directe la bugetul de stat şi asistenţa financiară", inclusiv "obţinerea a 14,54 mil. euro din partea Comisiei Europene pentru a susţine implementarea prevederilor DCFTA, finanţarea programelor de educaţie şi formare profesională şi punerea în aplicare a Planului de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize. Au fost încheiate câteva acorduri cu UE pentru obţinerea finanţării proiectelor de dezvoltare, în sumă totală de circa 43 mil. euro.

"De asemenea, a fost iniţiat dialogul cu UE privind acordarea ajutorului macrofinanciar şi întreprinse acţiunile pentru realizarea condiţiilor necesare în vederea debursării primelor două tranşe în valoare de 60 mil. euro (din trei) până la sfârşitul acestui an", a subliniat Popescu.

Al treilea succes ministrul l-a numit "reluarea dialogului politic la nivel înalt RM-UE", menţionând vizitele Comisarului European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, la Chişinău şi a premierului Maia Sandu la Bruxelles. El a menţionat că ministrul de Externe al RM a participat în premieră, în calitate de invitat special, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe al UE (15 iulie).

Popescu susţine că cea de-a patra realizare este "fortificarea relaţiei cu România", în special, "dialogul privind construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău, care trebuie finalizată în termeni cât mai restrânşi pentru a spori securitatea energetică a RM". Cea de-a cincea realizare el a numit "lansarea consultaţiilor şi negocierilor pe roaming cu România, UE şi alte state", iar a şasea performanţă este "crearea funcţiilor diplomatice consulare suplimentare, care vor permite cetăţenilor Moldovei aflaţi peste hotare să câştige timp şi să economisească bani, fără să mai fie nevoiţi să parcurgă distanţe mari pentru a-şi rezolva problemele ce ţin de perfectarea actelor".

"Încă de la începutul activităţii mele ca ministru de Externe am declarat că politica externă trebuie în primul rând să aducă beneficii concrete oamenilor, iar aceasta înseamnă salarii, investiţii şi venituri către bugetul ţării, nu doar poziţionări strategice şi scheme abstracte de geopolitică. Poate că 100 de zile de mandat nu înseamnă foarte mult, dar în tot acest timp - prin tot ceea ce am întreprins - am făcut tot posibilul ca prin rezultate concrete bunăstarea cetăţenilor noştri să fie pe primul plan", consideră diplomatul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
7,88 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:4,6 m/s
Thu
2 °C
Fri
-1 °C
Sat
0 °C
Sun
1 °C
Mon
1 °C

Curs oficial BNM 21 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2892 -0.0993
USD 17.4444 -0.0597
RON 4.0366 -0.0231
UAH 0.7220 -0.0013
RUB 0.2726 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău