Nicu Popescu a numit șase sarcini pe care ministerul a reușit să le realizeze în primele 100 de zile ale noului Guvern

  • 24 Septembrie 2019 16:45
Nicu Popescu a numit șase sarcini pe care ministerul a reușit să le realizeze în primele 100 de zile ale noului Guvern

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a numit șase sarcini pe care ministerul a reușit să le realizeze în primele 100 de zile ale noului Guvern.

Potrivit agenției INFOTAG, el a scris pe rețelele de socializare că prima realizare a fost "obținerea sprijinului internațional pentru transferul pașnic al puterii". Popescu a menționat că în acest scop a întreprins o serie de vizite la Paris, Washington, Berlin, București, Bruxelles.

"Prin redeschiderea acestor canale diplomatice, cetățenii Republicii Moldova au avut confirmarea internațională a faptului că noua putere democratic aleasă este recunoscută în cancelariile occidentale. Acest fapt a facilitat transferul pașnic de putere și, poate mai important, am evitat tensiuni și chiar riscul unor violențe", a spus el.

Diplomatul susține că a doua realizare este "reluarea finanțărilor directe la bugetul de stat și asistența financiară", inclusiv "obținerea a 14,54 mil. euro din partea Comisiei Europene pentru a susține implementarea prevederilor DCFTA, finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru liberalizarea regimului de vize. Au fost încheiate câteva acorduri cu UE pentru obținerea finanțării proiectelor de dezvoltare, în sumă totală de circa 43 mil. euro.

"De asemenea, a fost inițiat dialogul cu UE privind acordarea ajutorului macrofinanciar și întreprinse acțiunile pentru realizarea condițiilor necesare în vederea debursării primelor două tranșe în valoare de 60 mil. euro (din trei) până la sfârșitul acestui an", a subliniat Popescu.

Al treilea succes ministrul l-a numit "reluarea dialogului politic la nivel înalt RM-UE", menționând vizitele Comisarului European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, la Chișinău și a premierului Maia Sandu la Bruxelles. El a menționat că ministrul de Externe al RM a participat în premieră, în calitate de invitat special, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe al UE (15 iulie).

Popescu susține că cea de-a patra realizare este "fortificarea relației cu România", în special, "dialogul privind construcția gazoductului Iași-Chișinău, care trebuie finalizată în termeni cât mai restrânși pentru a spori securitatea energetică a RM". Cea de-a cincea realizare el a numit "lansarea consultațiilor și negocierilor pe roaming cu România, UE și alte state", iar a șasea performanță este "crearea funcțiilor diplomatice consulare suplimentare, care vor permite cetățenilor Moldovei aflați peste hotare să câștige timp și să economisească bani, fără să mai fie nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a-și rezolva problemele ce țin de perfectarea actelor".

"Încă de la începutul activității mele ca ministru de Externe am declarat că politica externă trebuie în primul rând să aducă beneficii concrete oamenilor, iar aceasta înseamnă salarii, investiții și venituri către bugetul țării, nu doar poziționări strategice și scheme abstracte de geopolitică. Poate că 100 de zile de mandat nu înseamnă foarte mult, dar în tot acest timp - prin tot ceea ce am întreprins - am făcut tot posibilul ca prin rezultate concrete bunăstarea cetățenilor noștri să fie pe primul plan", consideră diplomatul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău