Nicolae Timofti: Prea mulți judecători au alunecat în brațele lui Plahotniuc. Și Asociația Judecătorilor și CSM-ul, tot sistemul lucra în favoarea unui singur om

  • 02 Iunie 2023 09:19
Nicolae Timofti: Prea mulți judecători au alunecat în brațele lui Plahotniuc. Și Asociația Judecătorilor și CSM-ul, tot sistemul lucra în favoarea unui singur om

Fostul președinte al R. Moldova, Nicolae Timofti, a povestit într-un interviu pentru DW, despre șantajul Rusiei, sistemul judecătoresc care lucra pentru oligarhul Plahotniuc, dar și despre semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Cum a ajuns sistemul judiciar la cheremul acestui oligarh? De ce sistemul nu s-a opus?

Prea mulți judecători au alunecat în brațele lui. Și Asociația Judecătorilor, și CSM-ul au tolerat deciziile abuzive ale unor judecători. Interesele erau foarte mari. Și da, eu vedeam că sistemul lucrează în favoarea unui singur om.

Putem intui că cei care acceptau aceste compromisuri - nu doar din justiție - nu făceau asta gratis. De asta e important să înțelegem ce s-a întâmplat ca să nu mai repetăm ceea ce a fost.

Dar credeți că el, dacă este fugar, acum nu mai corupe oameni din Moldova?

Serios?

Nu știu. Analizați! Lumea trebuie să știe că tot răul pe care l-a făcut Plahotniuc acestei țări i se datorează lui Voronin (liderul comuniștilor și ex-președinte al Moldovei). Voronin a început să-și subordoneze justiția când a preluat puterea în 2001. El l-a creat pe Plahotniuc, care ulterior i-a continuat „opera” lui Voronin. Mie oamenii îmi vorbeau despre o astfel de creatură înainte ca Plahotniuc să apară. Apoi am început să citesc despre el prin presă. Și pe Filat, care a ajuns la pușcărie sub regimul Plahotniuc, tot Voronin s-a răzbunat. Voronin crede că Filat a organizat revoluția tinerilor din aprilie 2009, care a marcat sfârșitul regimului comunist.

Interviul îl puteți citi aici

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău