Nicolae Țâu despre primele relații diplomatice ale R. Moldova

  • 18 Mai 2016 08:45
0%
00:00:00
00:00:00

România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, la numai câteva ore după proclamarea independenței pe 27 august 1991.

Diplomatul Nicolae Țâu, primul Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova (în perioada 1990-1993), Ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic între anii 1993-1998, profesor universitar, doctor în economie vorbește despre primele relații diplomatice ale Republicii Moldova.

”Prima decizie a fost să stabilim relații apropiate cu România. Chiar în prima săptămână după ce am fost confirmat în funcția de ministru de Externe al RSSM, m-am deplasat la București. Primele propuneri au fost stabilirea unor relații culturale și a unor relații mai apropiate în domeniul educației”.

”După Acordul de la Belovejskaia Pușcia, din 1991, care prevede că Uniunea Sovietică, ca subiect al dreptului internațional nu va mai exista, a doua zi am primit un mesaj de la ambasada SUA de la Moscova că au recunoscut independența Republicii Moldova… La summit-ul CSCE (OSCE) de la Praga am aflat că secretarul de stat al SUA va întreprinde o vizită în Europa și Asia centrală și va face o escală la Kiev. Nu știam cum să mă apropii și eu ca să-i propun să treacă și pe la Chișinău. Îl cunoșteam de la consiliul de miniștri de la Moscova pe ministrul de Externe al Armeniei, el era cetățean al Statelor Unite ale Americii și i-am spus despre aceasta. Practic, el s-a înțeles cu Baker atunci. Eu nu m-am întâlnit cu el,  dar el m-a întrebat ce doresc. Iam spus că iată… așa și așa… iar el mă întreabă: voi aveți vreun hotel acolo?... Și iată așa el mi-a spus că în timp de o săptămână veți primi răspunsul, că trebuie să coordoneze cu președintele Bush. Peste o săptămână am primit răspunsul că el va face o vizită la Chișinău”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
10
Sun
11
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău