Nicolae Osmochescu: Rezoluția Adunării Moldova Europeană este un document care acordă mandat clasei politice

  • 23 Mai 2023 11:15
Nicolae Osmochescu: Rezoluția Adunării Moldova Europeană este un document care acordă mandat clasei politice

Rezoluția adoptată duminică la Adunarea „Moldova Europeană” este un document politic de o mare importanță morală, care acordă mandat și încredere clasei politice, Președinției, Parlamentului, Guvernului să realizeze ideile stipulate în Rezoluție prin acte normative concrete. Astfel a comentat pentru IPN Nicolae Osmochescu, judecător în demisie al Curții Constituționale, documentul votat unanim de cei peste 75 de mii de participanți la evenimentul din Piața Marii Adunări Naționale.

„Este un document de mare importanță, un document foarte serios, dat fiind faptul că el este expresia majorității absolute a poporului și a celor care au participat la Adunare în numele majorității poporului. Da, este un document politic în primul rând, care nu are putere juridică pentru moment. Dar este un document care acordă mandat și încrederea clasei politice și guvernanților să realizeze aceste idei stipulate în rezoluție prin acte normative concrete”, a menționat Nicolae Osmochescu.

Potrivit lui, inclusiv în Rezoluție cetățenii se adresează clasei politice, tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor. Și anume, solicită să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.

„Este menționat acest moment – că Parlamentul, instituțiile statului să înceapă procedura de modificare a Constituției privind calea de integrare europeană a Republici Moldova ca prioritate a politicii externe”, a notat expertul constituțional.

Astfel, prin această rezoluție președinta, majoritatea parlamentară, Guvernul au mandatul de a veni cu inițiative legislative prin care să inițieze modificarea Constituției.

La Adunarea „Moldova Europeană” au participat peste 75 de mii de oameni. Participanții au votat o Rezoluție prin care solicită modificarea Constituției pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În document se menționează că această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău