Nicolae Negru / Ziarul Național | Trenul reglementării transnistrene Moscova-Berlin se apropie de Chișinău? (Revista presei)

  • 09 Noiembrie 2021 09:33
Nicolae Negru / Ziarul Național | Trenul reglementării transnistrene Moscova-Berlin se apropie de Chișinău? (Revista presei)

Trenul reglementării transnistrene Moscova-Berlin se apropie de Chișinău?, se întreabă Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național. El observă că nici nu s-a încheiat bine criza gazelor, că Parlamentul Republicii Moldova a și instituit, nitam-nisam, o „Comisie parlamentară specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a R. Moldova”. Reprezentanții PSRM au profitat imediat de ocazie pentru a propune formarea unei „platforme” de întâlniri cu așa-zișii deputați ai așa zisului Soviet Suprem de la Tiraspol, un vis de mai demult al Moscovei. Demisia inopinată a vicepremierului pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, din motive „personale”, după ce a mai făcut, din partea Chișinăului, niște pași înapoi în ce privește plăcuțele de înmatriculare a mașinilor transnistrene, ridică iarăși semne de întrebare. Nu cumva se pregătesc niște acțiuni pentru care Kulminski nu pare suficient de credibil?

Pe de cealaltă parte, Maia Sandu spulberă aceste temeri. Ea a declarat, pentru ziarul rus „Kommersant”, că soluția pentru reglementarea transnistreană va porni de la Chișinău, de la Parlament și Guvern, că se va merge pe calea consensului în societate, iar între timp se va lucra pentru a face malul drept mai atractiv pentru cetățenii de pe malul stâng.

„Numai că opoziția din Parlament va vota orice va propune PAS la sugestia Berlinului, care îndeplinește uneori, în interesele sale egoiste, pohtele geopolitice ale Moscovei. După Nordstream 2, care scoate din jocul gazelor Ucraina, lăsând-o pradă Rusiei, ar fi naiv să credem că Germania va proteja Republica Moldova. Ar putea să aibă dreptate cei care spun că formarea „Comisiei parlamentare speciale” ar fi un semnal că „trenul” reglementării Moscova-Berlin se apropie de Chișinău”, concluzionează editorialistul.

Subiectul reglementării transnistrene este abordat și într-o emisiune de analiză de la JurnalTV. Astfel, juristul Teo Cârnaț crede că demisia viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, ar fi fost provocată anume de prevederile politice care au fost incluse în contractul cu Gazprom.

Vedem că după semnarea acestui contract, Kulminski și-a dat demisia, ceea ce înseamnă că unele condiții incluse în contract nu erau pe placul său. Acest contract nu prevede care sunt obligațiile celor din Tiraspol. Dacă s-ar fi negociat un contract în interesul RM, în legătură cu faptul că Armata a 14-a staționează în stânga Nistrului 30 de ani, iar Rusia are interes să mențină în continuare acest status quo, încă o săptămână-două, dacă nu se acceptau condițiile, RM putea să obțină un preț de 300 de dolari, atât cât achită Germania sau 350 de dolari cât achit Ungaria. Dar Rusia avea nevoie de acest contract cât mai repede ca nu cumva să-și oprească activitatea Centrala de la Cuciurgan, pentru că de aici vin banii pentru susținerea separatismului”, a spus Teo Cârnaț.

Veridica.ro revine la cazul lui Marchel, ierarhul pro-rus care a eliminat rugăciunea pentru conducătorii Moldovei. Publicația scrie că „un arhiepiscop nu poate să decidă cum se roagă preoții din subordinea sa… Chiar dacă pomenirea nominală a unor suverani eretici putea fi interpretată ca un act de obediență sau complezență, rugăciunea era de fapt pentru ca Biserica să aibă liniște din partea acestor suverani și nimic mai mult. Iată de ce Biserica nu poate să renunță la aceste pomeniri nici atunci când conducătorii politici prigonesc turma drept-credincioasă a lui Hristos sau adoptă legi contrare moralei creștine”. Veridica scrie că „Marchel este, probabil, cel mai controversat ierarh al Mitropoliei Moldovei, care este subordonată Patriarhiei de la Moscova. Pro-Kremlin și adept asumat al teoriilor sovietice ale moldovenismului, Marchel s-a implicat de-a lungul timpului în politică, asumându-și poziții anti-românești și anti-europene. Marchel a intervenit brutal în campania electorală pentru alegerile prezidențiale câștigate de socialistul Igor Dodon, și el un moldovenist pro-Kremlin, care l-a răsplătit pe Marchel pentru eforturile sale decorându-l cu Ordinul „Bogdan Întemeietorul”.

Jurnaliștii portalului sănătate.info publică un interviu cu medicul Adrian Belîi, șeful departamentului de terapie intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă. El atrage atenția că oamenii mor de Covid, pentru că ignoră măsurile de prevenire. De dimineață până seară circulă în transport, se duc la biserică, la magazin, la piață, în ospeție. Specialiștii spun însă că este firesc să se producă atât de multe decese zilnic, dacă luăm în calcul numărul mare de infectări și de pacienți care ajung în terapia intensivă, deja cu maladia avansată. „Noi nu putem avea mai puține decese, pentru că am avut multe infectări. Da, avem vaccinuri, dar puțină populație e hotărâtă să se vaccineze”.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău