Nicolae Negru/Ziarul Național: ”Nu mai încape nicio îndoială că Dodon, Șor și Plahotniuc au ajuns la o înțelegere și dirijează din „culise” grupurile de deputați care votează fără crâcnire ce li se indică” (Revista presei)

  • 21 Decembrie 2020 09:44
Nicolae Negru/Ziarul Național: ”Nu mai încape nicio îndoială că Dodon, Șor și Plahotniuc au ajuns la o înțelegere și dirijează din „culise” grupurile de deputați care votează fără crâcnire ce li se indică” (Revista presei)

Revista presei- 21 decembrie 2020.

Editorialistul Nicolae Negru se referă, în Ziarul Național, la legile adoptate miercuri de Parlament, care ”pot fi considerate niște diversiuni de proporții în interesul unor persoane, care îi „coordonează” pe deputați. Chiar și schimbările care în aparență urmăresc bunăstarea cetățeanului sunt distructive, dușmănoase în esență. Scăderea vârstei de pensionare poate să-i bucure doar pe unii cetățeni extrem de naivi, cei raționali își dau seama că e vorba despre o acțiune înșelătoare, populistă, cu consecințe grele pentru sistemul de pensii. (…) Și anularea legii miliardului nu este, în ultima instanță, benefică cetățeanului, e cum ai muta niște bani dintr-un buzunar în altul, lovind în capacitatea BNM, provocând suspendarea relațiilor cu FMI și pierderi pentru bugetul Republicii Moldova, care e în mare deficit de venituri. Modificările din sfera farmaceutică și crearea farmaciilor mobile seamănă, spun experții, a improvizație afaceristă, e o găselniță pentru a mări prețurile la medicamente, votându-se în pofida avizelor negative ale reprezentanților din domeniu. Nu mai încape nicio îndoială că Dodon, Șor și Plahotniuc au ajuns la o înțelegere și dirijează din „culise” grupurile de deputați care votează fără crâcnire ce li se indică, anulând azi ce adoptaseră ieri și viceversa. (…) Curtea Constituțională i-ar putea da triumviratului criminal peste mâini, dar aceasta nu e suficient. Ar trebui să intervină și Procuratura Generală, SIS, CNA…. Însă e puțin probabil că vor interveni, dacă nu au făcut-o până acum. Ne-am întors în punctul de pornire, de înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019. Cercul s-a închis. Ne îndreptăm spre alte alegeri parlamentare. Ce jurăminte vom auzi de această dată?”, se întreabă autorul.

Krasnoselski poate să doarmă liniștit, Dodon și-a îndeplinit promisiunea”, titrează Gazeta de Chișinău. Publicația amintește că acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse a fost unul dintre obiectivele asumate de PSRM după înfrângerea lamentabilă a lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale. Statutul de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă a fost un subiect al discuțiilor dintre liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și președintele pe moment în exercițiu, Igor Dodon. Krasnoselski îl critica vehement în februarie curent pe Igor Dodon pentru faptul că „a uitat de promisiunile făcute față de Rusia și pe care nu le-a îndeplinit, mai notează jurnaliștii. Totodată, deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a infirmat faptul că acordarea statutului de limbă de comunicare pentru rusă a fost votat la solicitarea fie a lui Krasnoselski, fie a Federației Ruse.

Cotidianul relatează că Mișcarea Politică UNIREA l-a acuzat pe deputatul neafiliat Octavian Țîcu de faptul că, „în goana după lauri”, a prejudiciat „posibilitatea de a opri” efectele legii care prevede că limba rusă va avea statut de limbă de comunicare interetnică, anunțând că va elabora o sesizare proprie în privința acestei legi, pe care să o adreseze Curții Constituționale. „ … autorul sesizării nu a depus efortul necesar pentru a prezenta un material relevant și argumentat în fața Curții, ceea ce a prejudiciat, deja, posibilitatea de a opri efectele legii”, se arată în declarația mișcării unioniste. Vineri, 18 decembrie, Octavian Țîcu a cerut ca Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova să fie declarată neconstituțională, iar până atunci să fie suspendată. Magistrații constituționali au respins cererea de suspendare, subliniind că deputatul „nu a prezentat o argumentare rezonabilă a riscului menționat, ci s-a limitat doar să-l invoce”.

TV8 relatează că în cazul microbuzului ambasadei moldovenești de la Moscova ce transporta anabolizante, procurorii au reușit să mai rețină încă un bănuit în acest dosar, iar ambasadorul Andrei Neguță ar fi fost citat oficial pentru a fi audiat în calitate de bănuit. Jurnaliștii fac trimitere la surse din cadrul anchetei, potrivit cărora, la sfârșitul săptămânii trecute, pe lângă șoferul microbuzului, procurorii au mai reținut o persoană bănuită de implicare în tentativa de contrabandă cu anabolizante. Ar fi vorba despre un tânăr apropiat fiului ambasadorului Andrei Neguța, Kirill. Bărbatul ar fi ajutat la preluarea încărcăturii ilegale de către șoferul ambasadei. Sursele mai afirmă că cele zece cutii cu anabolizante au fost încărcate în microbuz ziua în amiaza mare. Procurorul-șef al PCCOCS, Ion Caracuian, confirmă reținerea celei de-a doua persoane, dar a refuzat să ofere detalii despre identitatea acestuia și motivul exact pentru care bărbatul a fost arestat.

Președinția „boemă”: Cum a cheltuit aparatul președintelui peste 60 milioane de lei în ultimii 2 ani”, dezvăluie Ziarul de Gardă. În ultimii 4 ani, cheltuielile pentru aparatul președintelui R. Moldova au crescut de peste două ori. Dacă în 2016, an la sfârșitul căruia Igor Dodon a fost ales șef de stat, întreținerea pentru edificiu plus cheltuielile aparatului Prezidențial a costat bugetul de stat în jur de 14 milioane de lei, în anul 2020 suma alocată a fost de 35 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău