Ziarul Național/Nicolae Negru: Igor Dodon nu a plecat din proprie inițiativă la Moscova. Cineva l-a somat să vină urgent (Revista presei)

  • 10 August 2020 09:57
Ziarul Național/Nicolae Negru: Igor Dodon nu a plecat din proprie inițiativă la Moscova. Cineva l-a somat să vină urgent (Revista presei)

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru se referă la vizita recentă a președintelui Igor Dodon la Moscova, întrebându-se ”ce l-a mânat atât de urgent pe Dodon la Moscova, așa încât a „uitat” să-și anunțe în prealabil „prietenii” de pe FB, să dea sfară în țară prin holdingul său mediatic, cum face cu orice ocazie când, i se pare lui, demonstrează că se află în treabă, că iese pe „arena internațională”.

Nu a dat vreun semn nici Președinția, obligată să țină „poporul” informat în privința voiajurilor prezidențiale. Noroc de primarul Bălțiului, Renato Usatîi, care le știe pe toate (oare de unde?), înaintea tuturor. Nu este exclus ca el să fi aflat despre vizita lui Dodon înaintea lui Dodon. (…) O vizită în străinătate (oricât de apropiată) se planifică din timp și Președinția nu are cum să nu știe despre aceasta. Versiunea lui Usatîi pare să fie mai aproape de adevăr: președintele Republicii Moldova nu a plecat din proprie inițiativă, la miez de noapte, spre Moscova. Cineva l-a somat să vină urgent”, subliniază autorul.

Aneta Grosu revine în editorialul său pentru Ziarul de Gardă asupra reacției sau a lipsei de reacție din partea autorităților moldovenești la explozia din Beirut. ”R. Moldova, la nivelul autorităților centrale, a tăcut. Șeful statului – ocupat cu vizita sa inopinată la Moscova, iar șeful Guvernului – ocupat de electorala șefului statului. Tăcerea acestora e cu atât mai stupidă, cu cât în presa internațională, încă de marți seara, s-a vehiculat că în acest tragic caz ar fi implicată o navă sub pavilion moldovenesc care ar fi transportat, acum câțiva ani, substanțe explozive. Agenția Navală a R. Moldova a încercat să disculpe statul pentru implicarea în acest caz, spunând că „informațiile ar fi incomplete”, deoarece „nava nu se află de mult timp sub pavilionul R. Moldova”, iar „faptul că ulterior s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii, precum această explozie, nu înseamnă că nava este de vină”. Aceste argumente par stupide în condițiile în care sunt mii de victime, iar media internațională aduce argumente”.

Gazeta de Chișinău lansează un Apel privind transparența cheltuielilor pentru publicitatea online făcută de partidele politice din Republica Moldova și de liderii acestora. Rețelele de socializare au devenit în ultimii ani tot mai des platforme utilizate de către politicieni pentru comunicarea cu cetățenii. (…) Pentru publicarea postărilor sponsorizate sunt folosiți inclusiv bani publici. Conform datelor oficiale, în anul 2020 partidele politice vor primi subvenții în valoare de peste 31 de milioane de lei din bugetul de stat. Din punct de vedere al transparenței cheltuielilor de către personalitățile publice, ar fi corect să fie publicate sistematic rapoarte detaliate privind publicitatea pe online. Pentru că interesul privind felul în care sunt folosiți banii publici trebuie să fie în prim-plan, iar cetățenii să cunoască exact cât și pentru ce sunt cheltuiți banii contribuabililor, scrie sursa citată.

Centrul Municipal de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă a devenit un focar de infecție cu Covid-19, după ce un angajat și mai mulți copii, beneficiari ai centrului, au fost testați pozitiv la coronavirusul de tip nou, scrie Anticorupție.md, care citează portalul Stiri.md. Primul caz de infectare a fost depistat pe data de 23 iulie la un angajat al instituției, de la care s-au infectat mai mulți copii.Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a confirmat că pentru Anticoruptie.md că la Centrul Municipal de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă este forcat de infecție. „La moment în cadrul Centrului de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă sunt plasați 71 copii și 4 cupluri mamă-copil (5 copii). La data de 28 iulie 2020, au fost testați 15 copii dintre care șapte copii au fost diagnosticați cu Covid-19. Copiii beneficiază de tratament în cadrul instituției. Centrul este asigurat cu dezinfectați, echipamente necesare și consumabile”, a precizat Cristina Stratulat, consilieră la MSMPS.

TV8 relatează că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au semnat ordinul comun referitor la aprobarea Reglementărilor-cadru speciale privind punerea în aplicare a Instrucțiunii de pregătire pentru redeschidere și reluare a activității instituțiilor de educație timpurie. Pentru redeschiderea grădinițelor/grupelor de copii preșcolari este necesar de parcurs trei etape de bază: 1.Etapa de pregătire a redeschiderii instituțiilor de educație timpurie: autoevaluarea oportunităților și riscurilor iminente privind redeschiderea instituției; 2.Etapa de testare: revenirea la grădiniță se face gradual, în funcție de situația epidemiologică din localitatea respectivă, cu 1-2-3 grupe de copii cu vârsta 5-6-7 ani; 3.Etapa de bază: reluarea propriu-zisă a activității instituției, în conformitate cu Reglementările-cadru speciale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău