Nicolae Negru/Ziarul Național | Despre candidatul care l-ar putea învinge pe Igor Dodon (Revista presei)

  • 11 Februarie 2020 09:27
Nicolae Negru/Ziarul Național | Despre candidatul care l-ar putea învinge pe Igor Dodon (Revista presei)

Revista presei - 11 februarie.

Primul premier al Republicii Moldova, Valeriu Muravschi, susține că încă ultimul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a avertizat Chișinăul, înainte de proclamarea independenței, că dacă se rupe de Uniunea Sovietică se va alege „cu trei republici”. Într-un interviu cu Europa Liberă, acordat pe fundalul controversei provocate de declarația ministrului de externe Aureliu Ciocoi cu privire la rolul Rusiei în războiul de pe Nistru, Muravschi afirmă că Armata a 14-ea a susținut de la bun începu, cu armament și logistică, forțele separatiste transnistrene.

Și tot la Europa Liberă, deputatul PAS Oazu Nantoi, afirmă că armata rusă „A intervenit, ucigând cetățenii Republicii Moldova, asta a uitat să precizeze dl Ciocoi. Și Federația Rusă a impus acel acord din 21 iulie ‘92 în limitele căruia Republica Moldova se bălăcește ca o muscă într-un păienjeniș cu așa-zisa operațiune de menținere a păcii și cu procesul de negocieri, unde Rusia dirijează cu marionetele de la Tiraspol.”

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat la TV 8 că el a fost cel care a semnat denunțul la Procuratură împotriva deputatului democrat Sergiu Sîrbu, pentru presupusa tentativă de a corupe un deputat comunist, din fosta legislatură, după ce grupul din cei 14 parlamentari comuniști a părăsit fracțiunea PCRM. ”I-a propus bani pentru a ieși din partid. Scopul lor a fost ca să-i cumpere pe toți în afară de mine, ca eu să rămân singur”, a spus Vladimir Voronin. Din spusele liderului PCRM, suma ar fi ajuns la 300 de mii de euro, iar fosta deputată căreia i s-ar fi promis acești bani ar fi Elena Bodnarenco.

TV 8 publică și reacția lui Sergiu Sîrbu. „După declarațiile emotive și evident, fără pic de adevăr, ale președintelui Voronin, nici nu mai știu ce să cred. Straniu că domnul Voronin s-a trezit peste mulți ani pentru a se răzbuna prin metode atât de iresponsabile, chiar dacă, omenește, îi pot înțelege supărările personale”, a comentat Sergiu Sîrbu, pe pagina sa de Facebook.

”Dosarele miliardului furat. Cum (nu) are loc recuperarea banilor din bunurile puse sub sechestru”, dezvăluie o investigație a Ziarului de Gardă. ”Prin sentințe ale instanțelor de judecată, rămase definitive prin hotărâri ale Curții Supreme de Justiție, au fost condamnați, în așa-numitul „dosar al miliardului”, fostul premier Vlad Filat, nașul și cumnatul acestuia, Ion Rusu, dar și fostul deputat și om de afaceri Veaceslav Platon. Pe lângă anii de închisoare împărțiți celor trei, judecătorii au dispus și încasarea de la aceștia a unei sume de aproape 1,4 miliarde de lei. Doar că, de la pronunțarea sentințelor până la executarea lor deplină, s-a dovedit a fi cale lungă. În cazurile lui Filat și Rusu, care între timp au ieșit din pușcărie, confiscările au rămas doar pe hârtie până astăzi, iar în cazul lui Platon, deși a fost încasată suma dispusă de instanțe, dosarul nu are încă o finalitate certă, existând riscul ca statul să fie obligat să plătească despăgubiri de sute de milioane. Alte dosare cu nume sonore, precum cele ale lui Ilan Șor, Chiril Lucinschi sau Grigore Gacikevici, se află de ani de zile pe rolul instanțelor de fond sau al celor de apel, fără a fi emise sentințe executorii, respectiv fără a putea fi încasate prejudicii în folosul statului”, scrie ZdG.

Despre candidatul care l-ar putea învinge pe Igor Dodon scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. El amintește de trei propuneri privind identificare acestuia. Una ar fi ca în primul tur să candideze oricine dorește și cel care iese în turul doi obține în mod automat sprijinul contracandidaților săi de dreapta. Maia Sandu pare să aibă cele mai mari șanse, dacă se merge pe această cale.  A doua ar fi opțiune unui candidat neafiliat politic, pe care îl vor sprijini toate formațiunile proeuropene și unioniste. E propunerea PPDA, la care Andrei Năstase nu vrea să renunțe și a treia ar fi înaintarea Maiei Sandu în calitate de candidat comun din primul tur. Ideea cu cea mai mare șansă de realizare ar fi, potrivit lui Nicolae Negru ar fi ”cea care va fi sprijinită de toți liderii partidelor de dreapta. Însă, oricâtă patimă am investi într-un candidat neafiliat politic, trebuie să fim realiști. Ar fi un miracol, dacă s-ar reuși acest lucru, e o ecuație cu prea multe necunoscute”.

Povara financiară pusă pe umerii cetățenilor în urma furtului miliardului nu va mai fi eliminată așa cum s-a promis prin campaniile electorale, ci doar redusă, notează TVR Moldova, despre inițiativa lui Igor Dodon. Proiectul propus de președinte este doar o manipulare, acuză deputatul Alexandru Slusari care a fost și președintele Comisii Parlamentare pentru investigarea furtului miliardului. Potrivit lui, Legea Miliardului trebuia anulată, așa cum de fapt a promis Igor Dodon, în 2016, când candida la funția de președinte. Și până atunci, organele de anchetă să-și facă meseria, a conchis Alexandru Slusari. De cealaltă parte, expertul economic Viorel Gîrbu susține că soluția anunțată astăzi de șeful statului nu este una extremă și e lipsită de riscuri. Ce-i drept, va limita resursele Băncii Nnaționale a Moldovei, iar instituția va avea un spațiu de manevră financiară mai îngust.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău