Nicolae Negru/ Ziarul Național | De ce Dodon se aruncă dintr-o extremă în alta? (Revista presei)

  • 29 Februarie 2020 12:12
Nicolae Negru/ Ziarul Național | De ce Dodon se aruncă dintr-o extremă în alta?  (Revista presei)

Revista presei - 29 februarie.

De ce Dodon se aruncă dintr-o extremă în alta? Fiindcă simte umărul PD – titrează Ziarul Național. Sprijinul pe care i-l acordă PD, aflându-se într-o alianță neformală cu PSRM, denotă o abatere grosieră de la poziția centristă pe care pretind că o ocupă liderii PD, scrie Nicolae Negru într-un editorial în Ziarul Național. Oricât ar băga capul în nisip, sunt și ei responsabili pentru „politica externă echilibrată”, pentru extremismul antioccidental și antiromânesc, pentru jocurile Moscovei făcute de Dodon”, subliniază autorul.

„Atac furibund al lui Voronin la adresa lui Diacov: Luai 18 mii de euro pe lună de la Plahotniuc – titrează Cotodianul, care reține schimbul dur de replici între președintele de onoare al PD Dumitru Diacov și liderul PCRM Vladimir Voronin. Liderul comunist i-a dedicat un întreg text pe site-ul PCRM lui Diacov. După ce Diacov l-a acuzat pe Voronin că ar fi primit bani pentru 8 dintre cei 14 deputați PCRM care au ajuns la PD, Voronin s-a dezlănțuit la adresa fostului său coleg de Parlament. Liderul comunist îl mai acuză pe Diacov că ar fi primit într-o perioadă, de la Plahotniuc, „10 mii de euro pe lună pentru lingușeală și 8 mii de euro pe lună pentru chiria sediului”, înscris pe numele fiicei sale. Voronin s-a referit și la acuzațiile lui Diacov, precum că Voronin e supărat pe el deoarece nu a acceptat să facă o coaliție cu PCRM în anul 2009. „După alegerile din 2009, PCRM avea 60 de mandate și m-a ales pe mine președinte al Parlamentului, fără ajutorul tău și al oamenilor tăi. Adevărul e că însuși tu ne implorai să fii ales președinte. Chiar dacă stai prost cu memoria, trebuie să ții minte bine reacția mea și unde te-am trimis. Acestea sunt doar câte detalii din biografia de trădător, lingău, carierist și speculant”, a scris Voronin, citat de Cotidianul.

Într-un editorial din aceeași publicație, jurnalistul Alex Cozer denunță întâlnirea dintre „Igor Dodon cu liderii cartelului carburanților… Și-au titrat seara trusturile noului mega holding al patriei că, „datorită șefului statului agricultorii vor beneficia de prețuri mai mici la motorină”. Pentru că așa a anunțat Dodon după întrevederea cu liderii cartelului, că i-au promis ăștia că vor vinde cu 7% sau 8% mai ieftin motorină agricultorilor. O superbă știre în an electoral, din arsenalul cu care trustul lui Dodon furnizează zilnic, comentează autorul. El subliniază că aceasta denotă cât de periculoasă este această tendință de a guverna, atunci când aduci la președinție liderii a trei companii ce controlează 80% dintr-o piață, care acționează concertat și care de-a lungul anilor s-au îmbogățit pe seama sărăciei cetățenilor, profitând de relațiile cu cei care s-au aflat la putere. Pentru că pe lângă titlurile frumoase scoase de propagandiștii trecuți de la Plahotniuc la Dodon, ce se întâmplă scoate în evidență mai multe probleme. În primul rând, nicăieri în lumea civilizată nu veți vedea vreodată niște agenți economici, chemați la Președinție, cărora să li se ceară să vândă produsul lor mai ieftin pentru o anumită categorie de cetățeni. Deci este evident că Dodon a promis ceva în schimbul acestei favori electorale. Apoi, dacă acești magnați își permit să vândă produsul lor cu 1,4 lei mai ieftin unor anumiți clienți, este evident că ei au profit și la acest preț. Nu în ultimul rând, într-o democrație cu o economie de piață funcțională niciun agent economic nu ar accepta astfel de trocuri. Acolo prețurile sunt dictate de reguli clare și nimeni nu este favorizat.

Gazeta de Chișinău preia a analiză a expertului Veaceslav Negruță despre „Cetățenie de vânzare”. El atrage atenția la mesajul reprezentantului Comisiei Europene, Luc Devigne, ce vizează fiecare cetățean moldovean care circulă liber azi, fără vize, doar cu pașaportul său în Uniunea Europeană, că programul cetățeniei prin investiții și condiția de anonimitate pentru a primi cetățenia moldovenească nu este compatibil cu un regim liberalizat de vize serios și sigur. „Se pune sub semnul întrebării: cum poate să accepte Uniunea Europeană un regim liberalizat de vize de la o țară care nici nu știe ce oameni i-au devenit cetățeni și din ce motive au devenit aceștia cetățeni?”. Ce trebui să înțelegem noi este simplu de tot: vânzarea de către autoritățile moldovene a cetățeniei Republicii Moldova către persoane terțe trebuie să fie privită ca ceva din domeniul „justiției și luptei cu corupția”, și nu din cel al „investițiilor”, precum au pretins și încă mai pretind autorii acestui program atunci când refuză anularea acestei scheme. Toate acestea sunt importante pentru fiecare dintre noi, deoarece interesul unui grup îngust de persoane poate da peste cap regimul liberalizat de vize pe care îl are Republica Moldova cu Uniunea Europeană și datorită căruia avem libertatea necesară de mișcare. Schema moldovenească ascunde numele „noilor cetățeni”, dar mai multe informații indică foarte clar cine ar putea fi aceștia: persoane și rudele lor legate de „furtul miliardului” (cum ar fi rudele lui Șor), cetățeni implicați în preluarea proprietăților și veniturilor din R. Moldova sau multe alte persoane care ar avea probleme în țările lor de origine, atenționează expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău