„Văzând că majoritatea cetățenilor au încredere în Maia Sandu, Moscova mărește turațiile mașinii propagandistice și își intensifică atacurile asupra ei din toate direcțiile” (Revista presei)

  • 07 Mai 10:35
„Văzând că majoritatea cetățenilor au încredere în Maia Sandu, Moscova mărește turațiile mașinii propagandistice și își intensifică atacurile asupra ei din toate direcțiile” (Revista presei)

Cine trage dintre noi în noi? Se întreabă Nicolae Negru în Ziarul Național. Înțelegând că integrarea noastră europeană nu poate fi oprită atâta timp cât majoritatea cetățenilor au încredere în Maia Sandu, Moscova mărește turațiile mașinii propagandistice și își intensifică atacurile asupra ei din toate direcțiile: dinspre blocul Pobeda, PSRM, PCRM etcetera, dinspre politicienii care se declară proeuropeni și unioniști, dar care preiau mesajele lui Șor, Dodon, Voronin. Unii dintre aceștia, s-a mai spus, cred că astfel vor atrage voturi de la Maia Sandu și PAS, dar riscă să provoace lehamite și să ajute Rusia. Pe alții însă îi putem suspecta de colaborare discretă cu serviciile ruse. Zilele trecute, un fost politician ce se dă drept adept „convins al valorilor europene”, care recunoaște necesitatea respectării „drepturilor omului”, apreciază „libertatea de exprimare”, își anunța prietenii că își dorește să avem un președinte care „să se consulte cu poporul în luarea deciziilor”, dar „nu așa” cum face actuala președintă, „prin referendumul-fantomă din toamnă”. Fără a rosti cuvântul boicot, stimatul (până acum) ex-ministru contribuie cum poate la boicotarea acestuia, în interesul Moscovei. El nu se obosește să explice de ce nu ar fi bun referendumul din 20 octombrie ca mijloc de consultare cu poporul, îi lipsesc argumentele necesare, se limitează doar la rolul de cârcotaș, dar venite de la o persoană cu autoritate cuvintele sale îi pot influența pe niște cetățeni zăpăciți, transmite Radio Chișinău.

Frankfurter Allgemeine, citat de DW, propune cititorilor săi un periplu în Găgăuzia, o regiune despre care afirmă că are potențialul de a semănă zâzanie în Republica Moldova cu ajutorul neobosit al Moscovei. Până nu demult, Evghenia Guțul nu era cunoscută nici măcar în țara sa natală, darămite dincolo de granițe. Însă acest neajuns este pe cale să fie îndreptat cu ajutorul Moscovei, care caută să-i fabrice bașcanei găgăuze aura de om politic atașat ”valorilor tradiționale”, după cum remarcă publicația Frankfurter Allgemeine într-o analiză intitulată ”Operațiunea lui Putin în Găgăuzia”, publicată la finele săptămânii trecute. Iată cum "Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia" ar putea deveni fermentul divizării Republicii Moldova, scrie FAZ.  Eforturile depuse pentru reușita acestui demers sunt reliefate de campania electorală a Evgheniei Guțul. Aceasta ar fi fost de aproape șapte ori mai scumpă decât mobilizarea electorală a tuturor oponenților săi la un loc, explică ziarul german, citând anchete semnate de jurnaliști moldoveni. La campania electorală a lui Guțul au pus umărul vedete pop care de obicei cântă pentru președintele rus Vladimir Putin, scrie FAZ.  Potrivit publicației germane operațiunea lui Putin în Găgăuzia este schimbarea mentalității majorității pro-europene din Moldova pentru a iniția o schimbare de curs. E limpede că guvernul de la Chișinău nu va renunța la putere sau la direcția sa fără luptă”, scrie FAZ.

Ochi chinezești deasupra Europei și Moldovei: Firme acuzate de trucarea licitațiilor sunt dealeri, titrează Mold-Street. Publicația scrie că țările din Europa Centrală și de Est au cumpărat în ultimii cinci ani milioane de camere de supraveghere chinezești, în ciuda îngrijorărilor tot mai mari cu privire la practicile producătorilor de stocare a datelor, vulnerabilități de securitate și legături cu statul chinez, arată o anchetă a postului Europa Liberă (RFE/RL).

Potrivit Europa Liberă, în ultimii cinci ani, Moldova a achiziționat mii de camere de supraveghere chineze pentru poliție, armată și serviciul diplomatic. Numărul exact rămâne neclar. Portalul de achiziții publice din Moldova, arată că în perioada 2018-2023 au fost cumpărate peste 7.210 de camere chinezești. Printre principalii cumpărători s-au numărat organe de securitate precum Poliția și Regimentul de Aviație „Decebal” din subordinea Ministerului Apărării, precum și Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Externe și Banca Națională.

Comisia Electorală Centrală a Moldovei a cumpărat, de asemenea, 2.300 de camere de supraveghere după alegerile parlamentare din 2019. Datele privind achizițiile arată că lotul a fost achiziționat de la o companie numită Rapid Link, un distribuitor autorizat al Hikvision. Această firmă a fost sancționată recent de Consiliul Concurenței pentru participarea cu oferte trucate la achiziții publice.

ZDG scrie că Începând cu anul 2025, în Republica Moldova va fi introdus un nou model european al cărții de identitate, care va înlocui treptat buletinele emise anterior. Astfel, cetățenii țării vor deține o carte de identitate, iar cetățenii străini, apatrizii, refugiații și beneficiarii de protecție umanitară – o carte de rezidență. 

Noile documente vor avea dimensiunile unui card bancar și vor include atât informațiile tipărite, cât și datele biometrice – imaginea facială și amprentele proprietarului. Acest fapt va permite extinderea listei țărilor membre ale Uniunii Europene în care cetățenii moldoveni vor putea călători în baza cărții de identitate. De asemenea, noul act va facilita interacțiunea digitală a persoanelor cu instituțiile publice și accesul la serviciile bancare, fiscale, sociale și educaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău