Nicolae Negru: Rusia se folosește de OSCE. Politica pașilor mici va duce la federalizare

  • 22 Ianuarie 2020 14:51
Nicolae Negru: Rusia se folosește de OSCE. Politica pașilor mici va duce la federalizare

Noua președinție albaneză a OSCE încurajează Chișinăul și Tiraspolul să se apropie în perspectiva acordării unui statut special regiunii transnistrene. Reprezentantul special al OSCE în procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a avut astăzi, la Chișinău, o întrevedere cu vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea la care a reconfirmat politica pașilor mici în relațiile dintre cele două părți. Totuși, analiștii consideră că această strategie este în interesul Moscovei și în detrimentul Chișinăului.

Vicepremierul pe reintegrare, Alexandru Flenchea, a pus accentul pe respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului în cadrul discuțiilor cu reprezentantul OSCE. Libera circulație, școlile cu predare în limba română, armonizarea fiscală și vamală s-au numărat printre prioritățile enunțate de vicepremierul Alexandru Flenchea:

„Nu în ultimul rând, am discutat despre situația privind încălcarea drepturilor omului în regiune, care este una alarmantă. Am vorbit despre ce a întreprins guvernul până acum și despre ce avem de gând să facem”, a menționat Alexandru Flenchea.

Thomas Mayr-Harting a venit la Chișinău pentru prima dată în calitate de mediator. El va face mâine o vizită și la Tiraspol, unde va pune în discuție respectarea drepturilor omului, însă nu se va referi la cazuri individuale, cum ar fi cel al lui Alexandr Rjavitin, tânărul reținut de milițienii separatiști. Fost observator din partea Uniunii Europene, Thomas Mayr-Harting a reconfirmat politica pașilor mici de câștigare a încrederii între Chișinău și Tiraspol.

„Ar fi corect să atrag atenția că noi suntem mediatori, părților le revine responsabilitatea să găsească soluții. Noi vrem să facilităm reglementarea în baza integrității teritoriale ale Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special Transnistriei”, a precizat Thomas Mayar-Harting.

Abordarea președinției albaneze nu vine cu nimic nou, iar politica pașilor mici ar putea duce într-un final la federalizarea Rep. Moldova, consideră editorialistul Nicolae Negru. Cheia rezolvării conflictului se află de fapt la Moscova. Federația Rusă se folosește de OSCE pentru a-și impune agenda la Chișinău și Kiev, a declarat analistul pentru Radio Chișinău.

”E o tactică perfidă. După mișcările Rusiei în Ucraina, se vede că ea vrea să federalizeze, și Ucraina, și Republica Moldova. OSCE e dornic de progrese și acceptă tot ce vine din partea Rusiei”, a menționat Nicolae Negru.

Luna aceasta, relațiile dintre Chișinău și Tiraspol au fost tulburate de problema privind admiterea automobilelor din stânga Nistrului în traficul internațional. Autoritățile separatiste au anunțat că vor bloca accesul automobilelor cu numere de Republica Moldova în zona pe care o controlează, după ce guvernul a interzis traversarea frontierei moldo-ucrainene, celor care nu și-au înregistrat mașinile la Agenția Servicii Publice. Ulterior, Chișinăul a ridicat interdicția motivând că ar fi intenționat să vadă câți șoferi își vor lua așa numitele plăcuțe neutre, instituite în 2018. Doar trei procente din numărul estimat de automobile din regiunea separatistă, sunt la evidența ASP.

Reprezentantul special al OSCE și nici vicepremierul pe reintegrare, nu au făcut comentarii pe marginea informației despre posibilitatea impunerii unei interdicții asemănătoare la hotarul moldo-ucrainean, de data aceasta de către autoritățile de la Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău